CDR.cz - Vybráno z IT

Amazon postaví uprostřed Seattlu tropický skleník ve tvaru bublin

Amazon-Biodome-Approved-NBBJ-1
Hodnotící komise města Seattle schválila Amazonu plán na výstavbu pětipatrové kancelářské budovy Denny Triangle, kterou tvoří tři prosklené koule. Je to reakce na novou budovu Apple Campus 2?

Jakmile oddělení města pro plánování a rozvoj Amazonu projekt Denny Triangle odsouhlasí, což může trvat čtyři až šest týdnů, už mu nic nebude bránit v tom, aby získal stavební povolení a projekt zrealizoval. Architektonický návrh Denny Triangle má na svědomí studio NBBJ, které stojí rovněž za zeleným návrhem komplexu  Bay View Campus pro Google. Koule zabírají plochu 18 000 metrů čtverečních, jsou tvořeny ocelovou konstrukcí a budou dosahovat výšky od 24 do 29 metrů. Bude se jednat o jakýsi skleník, v němž najdeme amazonský deštný prales s tropickými rostlinami, jehož část bude přístupná veřejnosti. Firma Amazon plánuje v Seattlu postavit rovněž osmatřicetipodlažní budovu na místě, které je vymezeno ulicemi Blanchard a Lenora a ulicemi Sixth a Seventh Avenue.

Amazon-Biodome-Approved-NBBJ-2Googleplex
Návrh budovy Bay View Campus od NBBJ

Amazon se zřejmě nechal inspirovat projektem Campus 2 od Apple. Návrh na nové sídlo kalifornské společnosti s názvem Campus 2 byl představen v roce 2011. Plány na výstavbu byly o nějakou dobu posunuty, jelikož musela být zpracována detailní zpráva o dopadu na životní prostředí. Výstavba budovy byla jednohlasně schválena městskou radou až nedávno dne 15. října 2013, stavba by měla být dokončena v roce 2016. Nový objekt by měl po dokončení vytvořit přibližně 13 tisíc pracovních míst. Apple sdělil veřejnosti, že i když bude mít nové sídlo, jeho starou budovu Infinite Loop bude i nadále využívat.

campu 2 modelcampu 2 model 1apple-spaceship-university

Campus 2 by měl být ekologický. Asi 80 % plochy kolem kruhové budovy bude tvořit hustě zalesněný park. Nebudou chybět ani solární panely, které budou dodávat elektrickou energii. Díky tomu bude nová budova spotřebovávat o 30 % méně energie než podobné firemní objekty v Silicon Valley. Na stránce Mercury News si můžete prohlédnout fotografie detailního modelu budovy a zde zase detailní plány projektu.

Podívejte se, jak projekt Campus 2 prezentoval před dvěma lety samotný Steve Jobs a jak vypadala upravená prezentace 1. října 2013.

Již samotný název nového Apple paláce vybízí k humorným obrázkům. Asi nejznámější z nich je parodie budovy na skutečnou vesmírnou loď, která se připravuje k odletu.

Apple-Campus2-Spaceship

Je hezké, že si velké korporace staví reprezentativní budovy, avšak záleží také na způsobu využití. Amazon své peníze vkládá do projektu, který může být přínosný i ostatním lidem, zatímco Apple myslí jen na sebe a své zaměstance. Do jeho budovy se těžko budeme moci dostat. Na druhou stranu budova Amazonu nebude tak energeticky úsporná.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Amazon postaví uprostřed Seattlu tropický skleník ve tvaru bublin

Žádné komentáře.