CDR.cz - Vybráno z IT

Amazon spouští Appstore for Android v Číně, slibuje brzy i v ČR

Amazon-logo
Společnost Amazon.com spustila v Číně internetový obchod s aplikacemi pro operační systém Android. Dokáže Amazon uživatele zaujmout natolik, aby dohnal konkurenci?

Amazon není v Číně poprvé. Minulý rok v prosinci zde otevřel svůj obchod s elektronickými knihami. Po pár měsících se jeho portfolio služeb rozrůstá o obchod Appstore for Android. V porovnání s podobným oficiálním internetovým obchodem Google Play, který by dle agentury Reuters měl v Číně nabízet pouze bezplatné aplikace, v Appstoru najdete rovněž placený obsah. Amazon se tak stává první společností ze západu, která na čínském trhu nabízí zákazníkům placené aplikace do smartphonů, phabletů a tabletů se systémem Android. Díky tomuto kroku je firma v Číně připravena zahájit prodej čteček e-knih Kindle a tabletů Kindle Fire.

Appstore od Amazonu bude muset bojovat o výsadní pozici nejen s obchodem Google, ale také se stovkami místních webových stránek, jež dominují placenými i neplacenými aplikacemi. Na rozdíl od těchto webů budou mít zákazníci Appstoru jistotu, že stažené aplikace nejsou kradené a zavirované, což je u čínských webových stránek častým jevem.

amazon-aplikace
Oranžovou barvou jsou označeny země, kde jsou dostupné aplikace od Amazonu

Ve čtvrtém kvartálu 2012 Amazon obsadil pouze 3 % čínského internetového trhu, na kterém se za toto období proobchodovalo 169 miliard juanů (přibližně 536 miliard korun).

Amazon má mnohem větší plány, své čtečky a tablety Kindle chce nabízet po celém světě. Z nejnovější tiskové zprávy vyplývá, že obchod Appstore for Android chystá zpřístupnit v dalších 200 zemích, mezi nimiž bude s největší pravděpodobností i Česká republika. Celý seznam ještě nebyl zveřejněn, ale zatím jsou jisté země Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko, Indie, Jihoafrická republika a Jižní Korea je již zveřejněn na oficiálních stránkách. Registrovaní vývojáři mohou v současné době posílat své aplikace ke schválení. K otevření obchodu by mělo dojít za pár měsíců.

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Amazon spouští Appstore for Android v Číně, slibuje brzy i v ČR

Úterý, 7 Květen 2013 - 12:58 | Mem | "Registrovaní vývojáři mohou v současné době...

Zobrazit diskusi