CDR.cz - Vybráno z IT

Američani posílí protivzdušné krytí armády upravenými obrněnci Stryker

USA reagují na ruskou hrozbu a vyvíjí protivzdušnou obranu krátkého dosahu, která by zajistila aliančním jednotkám na východní hranici NATO krytí před nepřátelskými vrtulníky a drony.

Společnosti Boeing a General Dynamics spojily své síly a vznikl tak modifikovaný obrněnec Stryker, který je schopen odpalovat protivzdušné a protizemní rakety, plus může být vybaven automatickým kanónem a laserovým dělem.

Stryker MSL spadá pod mobilní prostředky SHORAD, což znamená protivzdušnou obranu krátkého dosahu a odpovídá koncepci boje Multi-Domain Battle, která doporučuje, aby každá jednotka měla k dispozici vlastní prostředky protivzdušné obrany.

Mechanizované jednotky na východní hranici NATO potřebují mobilní protivzdušnou obranu, která s nimi udrží krok a poskytne jim účinnou obranu proti bitevním letounům, helikoptérám, dronům a RAM munici (raketové, dělostřelecké a minometné munici). Takovým prostředkem může být Stryker MSL.

Stryker MSL je kolové obrněné vozidlo (podvozek 8x8), které je doplněno o věž Avenger, která je zbraňovou platformou. Věž Avenger pojme různé typy zbraní. Jsou to čtyři rakety Hellfire ničící tanky a pomalu letící cíle do vzdálenosti max. 9 km, dvě rakety Sidewinder ničící rychle letící cíle do vzdálenosti max. 40 km, nebo místo raket Sidewinder čtyři protiletadlové střely Stinger. Dále je to 30 mm automatický kanón a laserové dělo (Mobile High Energy Laser), které by ničilo raketovou, dělostřeleckou a minometnou munici.

V minulosti jsme už psali, že USA budou v rámci odstrašení Ruska posilovat východní hranici NATO (Polsko a Pobaltí) a v oblasti se objeví nové americké zbraně. Mají to být např. tanky Abrams posilněny o aktivní obranu Trophy, obrněná vozidla vybavena systémy železné opony nebo zmíněné mobilní PVO systémy.

Nové prostředky SHORAD chce americká armáda zavádět do své výzbroje od roku 2019.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Američani posílí protivzdušné krytí armády upravenými obrněnci Stryker

Pátek, 8 Červen 2018 - 09:35 | DRK | Tím posílením obrany myslí že tam pošlou svou...

Zobrazit diskusi