CDR.cz - Vybráno z IT

Americké letectvo získalo první stíhací letoun Boeing F-15EX

Americké letectvo (USAF) oficiálně převzalo od společnosti Boeing první stíhací letoun F-15EX. Novou stíhačku F-15 začne USAF testovat na letecké základně Eglin na Floridě.

Americké letectvo se rozhodlo ke trochu kontroverzní volbě znovu nakupovat stíhací letouny F-15, tentokrát ve značně modernizované verzi označované jako EX. Nové stíhací letouny F-15 sice budou postrádat stealth schopnosti letounů 5. generace, ale zase na druhou stranu budou mít oproti letounům 5. generace nižší provozní náklady a snadno jimi půjde nahradit stárnoucí flotila dnes už dosluhujících letounů F-15C/D.

Dalším benefitem je, že F-15EX mohou být v budoucnosti vybaveny moderními zbraněmi, jako jsou hypersonické střely nebo mohou být tyto letouny přeměněny v drony. Stíhací letouny F-15EX pojmou velké množství výzbroje a mohou se tak doplňovat s letouny 5. generace, které moc výzbroje do svých vnitřních šachet sice nepoberou, ale zato mají stealth schopnost (horší detekovatelnost radarovými systémy protivníka). Stealth letouny tak mohou operovat někde vepředu na bojišti a F-15EX jim mohou ze zadních pozic poskytovat dodatečnou palebnou podporu.

Minulý týden převzalo USAF od společnosti Boeing první stíhací letoun F-15EX se sériovým číslem AF 20-0001, se kterým 11. března přistálo na letecké základně Eglin na Floridě. Letoun na základně Eglin projde leteckými zkouškami u 40. leteckého testovacího křídla. Na testování letounu bude dohlížet ATFC (Air Force Test Center). Do konce dubna tohoto roku pak USAF převezme od společnosti Boeing další F-15EX s číslem AF 20-0002. V rámci rozpočtu pro fiskální rok 2020 byl Boeing povinen postavit 8 stíhaček F-15EX a pro fiskální rok 2021 pak dalších 12 stíhaček.

srovnání F-15EX vs. F-15E

Ačkoliv je nový stíhací letoun dvoumístný, tak USAF plánuje létat jen s jedním pilotem. Zadní sedadlo zůstane prázdné. USAF plánuje nahradit stárnoucí flotilu F-15C/D celkem 144 stíhačkami F-15EX. Nelze ale vyloučit nákup dalších F-15EX protože USAF bude muset v budoucnosti něčím nahradit i flotilu víceúčelových stíhaček F-15E Strike Eagle.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Americké letectvo získalo první stíhací letoun Boeing F-15EX

Středa, 17 Březen 2021 - 20:05 | DavidM | F35 má takový náskok před soupeři USA že na ně...
Úterý, 16 Březen 2021 - 15:05 | eXponencial | to by znamenalo verejne priznanie, ze F35 je...
Úterý, 16 Březen 2021 - 14:32 | Mirda Červíček | Po těch stále nepřekonaných problémech s F-35 by...

Zobrazit diskusi