CDR.cz - Vybráno z IT

Američtí vojáci získají nové karabiny a kulomety vybavené balistickým počítačem

Nová puška (karabina) a lehký kulomet určený pro pěší jednotky americké armády by měly mít v sobě zabudovaný balistický počítač, který má americkým vojákům zajistit takovou přesnost při střelbě, že prakticky každá kulka zasáhne svůj cíl.

Pěší družstvo pozemních sil Spojených států se v současnosti skládá z 9 vojáků. To zahrnuje velitele družstva a dva palebné týmy (2x4 vojáků). Velitel družstva používá jako hlavní zbraň karabinu a palebný tým o čtyřech osobách většinou tvoří tři vojáci s karabinami a jeden s lehkým kulometem, případně dva vojáci s karabinami, jeden s lehkým kulometem a odstřelovač s útočnou puškou SDM-R.

Všech 9 osob z tohoto pěšího družstva by v blízké budoucnosti mělo obměnit svůj arzenál a získat nové zbraně. Tím se zabývají dva programy. Program NGSW-R, který má za cíl nahradit u vojáků v palebném týmu karabiny M4 za nový typ pušky a dále program NGSW-AR, jehož cílem je nahradit u kulometníka v palebném týmu jeho lehký kulomet M249 za novou lepší automatickou zbraň.

Hlavním cílem těchto programů je vyvinout střelné zbraně, které by využívaly už novou munici ráže 6,8 mm, která by nahradila munici ráže 5,56 mm, kterou využívají karabiny nebo lehké kulomety americké armády. Armáda USA v minulosti bojovala ve válce s terorem s oponenty, kteří neměli prakticky žádnou vyspělou balistickou ochranu. V budoucnosti ale hrozí střet s čínskými a ruskými vojsky, jejichž pěší síly používají moderní neprůstřelné vesty a standardní munice NATO 5,56x45 mm vystřelená z pušky M4 nemusí proniknout jejich neprůstřelnými vestami.

To by měla řešit nová munice ráže 6,8 mm, která by měla proniknout jakoukoliv dnešní známou balistickou ochranou vojáků. Nové karabiny a kulomety by měly mít větší dostřel než současné M4 a M249 a budou vybaveny balistickým počítačem.

Taková zbraň bude mít různé senzory, díky nimž balistický počítač propočítá přesné zasažení cíle, přičemž se bere v potaz vzdálenost cíle, rychlost okolního větru, opotřebení hlavně počtem výstřelů nebo okolní teplota a další faktory. Jak takové zaměření cíle probíhá jsme psali v minulosti v souvislosti se zbraňovým systémem Tracking Point, který využívá operační systém Linux.

Další výhody jsou např. označení cíle pro další střelce, promítání obrazu ze sledování cíle na okolní armádní tablety nebo do velitelského centra atd. Voják může sledovat a zamířit svůj cíl skrze optiku zbraně, vizor přimontovaný na helmě nebo pomocí speciálních brýlí.

V budoucnosti budou mít američtí vojáci bojové obleky a energozbroje, jejichž systémy budou propojeny se zbraní a veškeré údaje budou promítány na displej uvnitř helmy.

Americká armáda získá nové zbraně, které nahradí pušku M4 a lehký kulomet M249 zřejmě v roce 2021.

Tagy: 
Zdroje: 

1, 2, 3

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Američtí vojáci získají nové karabiny a kulomety vybavené balistickým počítačem

Úterý, 16 Duben 2019 - 19:35 | tomas-marny_1_2_3_4 | :-))))
Úterý, 16 Duben 2019 - 08:48 | Swordfish | Je otázkou, jestli je lepší dostat kulkou mezi...
Pondělí, 15 Duben 2019 - 12:29 | DrStr | Kulka je české synonymum k cizímu slovu projektil...
Pátek, 12 Duben 2019 - 13:29 | Kazaxx | Asi tak. Vesta zredukuje úmrtí nikoliv vyřazení z...
Čtvrtek, 11 Duben 2019 - 16:32 | tomas-marny_1_2_3_4 | už jsem to k tomu článku psal že odraz těch kulek...

Zobrazit diskusi