CDR.cz - Vybráno z IT

Malá ochutnávka toho co přinese chystaný Android 4.1 Jelly Bean

Jelly Bean
Na konferenci Google I/O 2012 byl jednou z mnoha představených novinek i nový Android 4.1 Jelly Bean, který je prozatím oznámený pouze na nový tablet Nexus 7. Premiéra OS je plánována na prostředek července pro mobilní telefony a o něco dříve pro tablety. Pojďme si v rychlosti projít keynotes sladké fazolky.

Jednou z hlavních novinek chystaného OS je tzv. Google Now, což je takový malý osobní asistent (velmi intuitivní). Představte si, že jdete po městě kupříkladu z knihovny a blížíte se k zastávce tramvaje, metra či autobusu. Klasický postup: zjistíte kolik je hodin, počkáte, až se uvolní místo u stojanu s jízdním řádem, dohledáte kýžený spoj a čekáte. S Google Now jednoduše vidíte všechno hned. Podle vaší pozice a rychlosti si intuitivně načítá vaše okolí a vše co byste mohli potřebovat. Dalšími vlastnostmi jsou sporty, místa, schůzky, počasí, vlaky a informace pokud někam letíte. Uvidíme, jak vše bude pracovat v praxi. Nedílnou součástí je i hlasové rozhraní, jakási konkurence Siri, které podle všeho nefunguje jako pouhý převaděč řeči na psaný text do vyhledávače Google, ale je integrováno do celého systému a lze ho rozličně využívat.

Další novinkou budou offline mapy Google pracující na principu načtení dopředu. Lapidárně řečeno, pokud přijedete v létě do cizího města v cizí zemi a budete potřebovat navigaci, nemusíte se již děsit horentních účtů za přenesená data. Jednoduše si zajdete kupříkladu do známého řetězce fastfoodů poskytujících připojení k internetu zdarma, načtete si oblast, kterou vyberete systémem pinch-to-zoom, kterou si následně telefon uloží (bohužel podle posledních zpráv pouze do velikosti okolo 80 MB).

Jelly Bean by měl být velice rychlý už po softwarové stránce (obnovovací frekvence 60 Hz), tudíž pokud dojde v budoucnu i na starší zařízení, dá se předpokládat ještě vyšší rychlost a plynulost než tomu je u ICS. Na Nexusu najdeme jednu z "nejčistších" verzí Androidu, tudíž není jasné, jak bude vypadat kupříkladu na SGSIII, pokud by k tomuto portu došlo.

Hlasové diktování mailů a zpráv bude oproti Siri fungovat i v offline módu, což je velký krok kupředu.

Android 4.1 Jelly Bean

Tuto malou ochutnávku rozhodně doplníme podrobnějším článkem v příštím týdnu... :)

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Malá ochutnávka toho co přinese chystaný Android 4.1 Jelly Bean

Neděle, 1 Červenec 2012 - 23:28 | ne ne | Prednacteni map funguje uz nejakou dobu. Od...

Zobrazit diskusi