CDR.cz - Vybráno z IT

Android vs. iOS: #5 důvodů, proč je Android lepší než iOS

Před nějakou dobou jste si mohli přečíst článek "5 důvodů, proč je iOS lepší než Android". Abychom byli objektivní a vyvážení nabízíme naopak důvody, proč je Android lepší než iOS.

1. Dostupnost

Telefony s Androidem jsou dostupnější. Pokud porovnáte iPhone a podobně vybavený telefon s Androidem, tak ušetříte. Na poměr cena/výkon vede Android. Dojdete k závěru, že u Apple se prostě za značku připlácí.

Hlavní rozdíl je u levnějších variant, kde je HW i cena nakloněna Androidu. U nejlepších telefonů s Androidem se cenová hladina pomalu srovnává, ale v HW je stále ještě napřed Android.

Příkladem můžeme být srovnání vlajkové lodi Samsungu s nejlepším iPhonem. Podle srovnávače na Mobilmania je v technické vybavenosti o 7% napřed Samsung a je přibližně o 500 Kč levnější.

2. Přístroj na míru

Tady rozvineme bod číslo 1. Pokud si chcete pořídit iPhone, jste limitování na několik kusů, které se liší v podstatě jen rozměry, pár parametry a barvou. U Androidu máte k dispozici nekonečný výběr a lze najít telefon na míru každému, ať už chcete telefon designový, cenově dostupný, extravagantní, herní, skládací nebo jakýkoliv jiný, máte na výběr.

Otevřenost systému a možnost každého výrobce integrovat Android je jistě velkou předností oproti iOS. Výrobci se chtějí odlišit a každý nabízí něco trochu jiného pro každého.

3. Nastavitelnost, aneb ohnutí k obrazu svému

Telefony s Androidem nabízí mnohem větší svobodu nastavit si telefon podle svého. U Apple se naopak sází na jednoduchost a telefon si tolik přizpůsobit nemůžete.

V možnostech nastavit si uživatelské rozhraní jednoznačně vede Android. Obrazovku lze lépe nastavit pomocí widgetů a změn prostředí. Systémové nastavení je u Androidu mnohem bohatší, můžeme třeba zmínit nastavení baterie a úsporného režimu nebo nastavení práce s daty.

Pro opravdové nadšence můžeme zmínit například možnost si na telefon s Androidem nahrát jiný operační systém, kdy u iPhonu je boot loader zamčený a jiným systémem nepřehrajete.

4. HW a opravitelnost

Pokud se vám rozbije sklo, není nic jednoduššího než zajít do opravny a nechat si ho vyměnit, ale počítejte s tím, že u iPhonu si budete muset oproti telefonu s Androidem o nějakou tu tisícovku připlatit. Apple se na druhou stranu snaží Android dohonit programem "oprav si sám".

Dalším argumentem pro Android je přístupnější HW vybavení a konektivita. Cena příslušenství pro Android je mnohem nižší. Apple v žádném provedení nenabízí možnost vyjmutí baterie, zařízení s Androidem tuto variantu u některých modelů nabízí. Další velkou výhodou Androidu je jednotná nabíječka USB-C, ke které se snad alespoň v Evropě směřuje zákonem.

5. Větší dostupnost aplikací

Na poli bezpečnosti vede obchod s aplikacemi u iPhonu, na všech ostatních frontách Apple ztrácí. Obchod s aplikacemi u Androidu "Google Play" vede v počtu aplikací i v jejich ceně. Na Androidu můžeme nalézt mnohem více aplikací zdarma a aplikace, které na iOS dostupné nejsou, třeba správce souborů nebo různé hry.

Tagy: 

Diskuse ke článku Android vs. iOS: #5 důvodů, proč je Android lepší než iOS

Žádné komentáře.