CDR.cz - Vybráno z IT

Apple přijímá záruky pro AI, tvrdí Bidenova administrativa

Zdroj: Shuttestock

Společnost Apple nedávno souhlasila s dodržováním dobrovolných záruk pro správu umělé inteligence, které stanovila Bidenova administrativa. Tento krok zařadil Apple po bok technologických gigantů, jako jsou Amazon, Google, Microsoft a OpenAI, kteří se zavázali k dodržování osmi klíčových pokynů zaměřených na bezpečnost, zabezpečení a sociální odpovědnost.

Tyto pokyny zahrnují identifikaci a označování společenských rizik, jako jsou předsudky; testování zranitelností; vodoznakování obrázků a zvuků generovaných umělou inteligencí; a sdílení podrobností o důvěře a bezpečnosti s vládou a dalšími společnostmi. Tento pakt, který byl poprvé oznámen loni v červenci, je dobrovolný a právně nevymahatelný. Platnost dohody vyprší, jakmile Kongres přijme specifické zákony regulující umělou inteligenci.

Apple Intelligence a spolupráce s OpenAI

Od oznámení těchto pokynů společnost Apple představila sadu funkcí poháněných umělou inteligencí pod názvem Apple Intelligence. Tyto nástroje, které mají být spuštěny v nadcházejících měsících, budou fungovat napříč klíčovými zařízeními společnosti Apple. V rámci této iniciativy se Apple spojil s OpenAI za účelem začlenění technologie ChatGPT do svého ekosystému Apple Intelligence. Přistoupením k dobrovolnému kodexu může Apple doufat, že zmírní regulační tlak na své AI nástroje.

Zdroj: Shutterstock

Prezident Joe Biden opakovaně zdůrazňoval potenciální výhody umělé inteligence, ale zároveň varoval před riziky, která tato technologie může přinést. Administrativa Bidena si klade za cíl zajistit, aby společnosti vyvíjely své technologie odpovědným způsobem.

V prohlášení Bílého domu bylo uvedeno, že federální agentury splnily všechny 270denní cíle stanovené v rozsáhlém výkonném nařízení týkajícím se AI, které Biden vydal loni v říjnu. Toto výkonné nařízení pokrývá oblasti, jako jsou bezpečnostní opatření a systémy podávání zpráv a transparentnosti údajů. Bílý dům tvrdí, že agentury splnily všechny stanovené termíny.

Význam dobrovolných záruk

Dobrovolné záruky pro AI představují důležitý krok směrem k regulaci této rychle se rozvíjející technologie. Přestože nejsou právně vymahatelné, signalizují závazek technologických společností k odpovědnosti a transparentnosti. V kontextu rostoucích obav o etiku a bezpečnost AI je tento závazek klíčový pro budování důvěry veřejnosti a zajištění, že technologie budou vyvíjeny s ohledem na společenské dobro.

Budoucnost regulačního rámce

Kongres se nadále zabývá návrhy zákonů, které by měly regulovat AI, a je pravděpodobné, že legislativa v této oblasti bude brzy přijata. Mezitím jsou dobrovolné závazky jako ty, které přijala společnost Apple, důležitým mezikrokem. Ukazují, že technologické společnosti jsou ochotné spolupracovat s vládou a dodržovat vysoké standardy etiky a bezpečnosti, i když zatím neexistují pevné zákony.

Jak se umělá inteligence stále více integruje do našich životů, je klíčové, aby byly stanoveny jasné a robustní rámce, které zajistí její bezpečný a odpovědný rozvoj. Apple a další společnosti, které přijaly tyto dobrovolné záruky, nastavují důležitý precedent pro budoucnost technologického průmyslu.

Diskuse ke článku Apple přijímá záruky pro AI, tvrdí Bidenova administrativa

Žádné komentáře.