CDR.cz - Vybráno z IT

Co vše Apple představil na konferenci mimo AI?

Zdroj: Shuttestock

Na vývojářské konferenci WWDC 2024 Apple oficiálně vstoupil do světa umělé inteligence a představil svůj nový systém Apple Intelligence. Tento krok přibližuje Apple k dalším technologickým gigantům, jako jsou Google, Microsoft a OpenAI, a slibuje uživatelům iPhonů, iPadů a MacBooků nové a vzrušující možnosti.

Integrace napříč celým ekosystémem

Apple Intelligence bude bezproblémově integrována do celého Apple ekosystému, což zahrnuje chytré telefony iPhone, tablety iPad a počítače Mac. Tato integrace umožní uživatelům využívat pokročilé funkce umělé inteligence na všech jejich zařízeních. Například technologie rozpoznávání textu a obrázků umožní rychlé vyhledávání osob na fotografiích, zatímco možnost editace snímků poskytne uživatelům nástroje pro odstranění nežádoucích objektů na pozadí.

Pokročilé funkce Apple Intelligence

Jednou z nejpůsobivějších funkcí nové AI je generování obrázků na základě textových zadání. Pokud budete chtít vytvořit snímek rozkvetlé zahrady nebo malebného západu slunce, stačí zadat textový popis a systém vytvoří realistický obrázek podle vašich představ. Apple Intelligence také výrazně zlepší možnosti psaní textů. Ať už se jedná o e-maily, dokumenty nebo dokonce milostné dopisy, AI nabídne uživatelům nástroje pro přepracování, korekturu a sumarizaci textů. Systém se navíc bude učit z uživatelských preferencí, což znamená, že například na iPhonu bude rozpoznávat důležité notifikace a přidávat jim vyšší prioritu.

Doporučení na míru a lokalizace

Další zajímavou funkcí je doporučování restaurací a dalších služeb na základě uživatelských preferencí. Ačkoli byla Apple Intelligence představena zatím jen v angličtině, očekává se, že v budoucnu budou dostupné lokalizované verze pro další jazyky včetně češtiny. Novinka by měla být uvedena na trh na podzim letošního roku spolu s novými verzemi operačních systémů pro všechna zařízení s logem nakousnutého jablka.

Zdroj: Shutterstock

Srovnání s konkurencí

Ve srovnání s konkurencí, jako jsou OpenAI, Microsoft, Google a Meta Platforms, má Apple výraznou výhodu v podobě svého silného ekosystému. Tento ekosystém propojuje všechny výhody AI na mobilech, tabletech a počítačích, což poskytuje uživatelům konzistentní a integrovaný zážitek. Apple také oznámil integraci své AI s ChatGPT od OpenAI, což umožní uživatelům zdarma přístup k této populární verzi chatbota 4.0. ChatGPT bude využitelný prostřednictvím virtuální asistentky Siri, ale také při práci se snímky či textem.

Bezpečnost a soukromí

Apple klade velký důraz na bezpečnost a ochranu soukromí uživatelských dat. Apple Intelligence bude většinu úloh zpracovávat přímo na zařízení, čímž zajistí, že uživatelská data nebudou ukládána nebo prodávána třetím stranám. Pro náročnější úkoly, které vyžadují větší výpočetní výkon, bude systém využívat službu Private Cloud Compute, která běží na serverech speciálně vytvořených pomocí Apple Silicon. Apple zdůrazňuje, že uživatelská data jsou vždy chráněna a nikdy nejsou sdílena s externími stranami.

Reakce na konferenci

Ačkoliv AI od Applu vzbudila velkou pozornost, největší ovace na WWDC 2024 získala oficiální kalkulačka pro iPad. Petr Hudec na platformě X uvedl, že i malé a praktické inovace mohou být velmi ceněné uživateli, což podtrhuje důležitost nejen velkých technologických skoků, ale i drobných vylepšení každodenního uživatelského zážitku.

WWDC 2024 ukázala, že Apple je odhodlán stát se významným hráčem na poli umělé inteligence, a jeho silný ekosystém a důraz na bezpečnost a soukromí uživatelů mu v tomto úsilí dávají značnou výhodu. Nová Apple Intelligence slibuje přinést revoluční změny do způsobu, jakým používáme naše chytré telefony, tablety a počítače, a ukazuje směr, kterým se bude vývoj technologií v následujících letech ubírat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Co vše Apple představil na konferenci mimo AI?

Žádné komentáře.