CDR.cz - Vybráno z IT

A co když po vás jdou? SSD s vlastním mobilním číslem lze smazat zasláním SMS

nepřehlédněte
Securedrives Autodestrukce
Stačí zaslat textovou zprávu a veškerá data jsou nenávratně pryč. Zabezpečení jak z akčních filmů je nyní dostupné každému. Nový 128GB SSD disk s integrovaným GSM modulem nabídne několikastupňovou ochranu jak z bondovky všem, co nemají hluboko do kapsy.

Že jste paranoidní, ještě nemusí znamenat, že po vás nejdou. Přesvědčit jsme se o tom mohli hned několikrát, a to nejen při staré známé sledovací kauze NSA. Data mohou mít občas pro majitele takovou cenu, či jsou natolik citlivá, že je pro něj zkrátka lepší je smazat, než aby se dostala do nepovolaných rukou.

Securedrives 1 C 0 45038 Black W 500 X 500

Právě na to se zaměřuje společnost SecureDrives se svým portfoliem úložišť s několikastupňovou ochranou. Nejnovější počin z jejích dílen má název Autothysis128t a jedná se o jakési "chytřejší" SSD. Tvůrci si zkrátka dali záležet, aby se k datům nedostal nikdo nepovolaný a zabudovali do disku nejrůznější funkce automatického fyzického vymazání obsahu.

Nový 128GB SSD disk sází na 256bitové AES CBC hardwarové šifrování, doplněné o na počítači nezávislou dvoustupňovou ochranu s využitím speciálního tokenu (malé bezdrátově komunikující krabičky).

Securedrives C 0 45038 Black W 500 X 500

Disk s vlastním mobilním číslem

Každý z nových disků dané řady má vestavěný GSM modul, díky němuž lze provézt fyzické zničení dat prakticky odkudkoli. Integrovaný modul má vlastní mobilní číslo, které je předplacené na rok od prvního spuštění HDD. Po prvním roce uživatel platí symbolických 29 liber za každý následující rok.

Patentovaná technologie se snaží zabránit jakýmkoli snahám o pozdější obnovu smazaného obsahu, a to i v případě, že by měl dotyčný k dispozici velikou výpočetní sílu. Scénářů, při nichž má dojít ke smazání, má uživatel k dispozici hned několik.

FIrst OTA Update SMS Rej

K fyzickému smazání dat může dle nastavení dojít následovně:

  • Zasláním uživatelsky definované SMS zprávy na příslušné číslo
  • Ztrátou GSM signálu (a co když dojde k pouhému výpadku?)
  • Při montáži do speciálního krytu disk rozpozná snahu o vymontování či vniknutí dovnitř a provede smazání automaticky sám
  • Při použití ovládacího tokenu a funkce "Tap-to-destroy"
  • Při nízkém stavu baterie zařízení
  • Při opakovaném zadání špatného přístupového hesla

Zmiňovaný token má podobu malé krabičky, umožňující bezdrátové zadávání přístupového hesla k HDD, měnění úrovně zabezpečení či provádění vzdáleného smazání. Jeden disk mohou ovládat až tři tokeny naráz, jeden token pak může současně ovládat až tři disky. Výrobce bohužel nezmiňuje, jakým způsobem ke komunikaci tokenu a HDD dochází.

Securedrives 2 C 0 45038 Black W 500 X 500

SSD využívá MLC NAND Flash čipy z produkce Micronu postavené na 20nm výrobním procesu. K počítači jej lze připojit prostřednictvím SATAII, nebo lze sáhnout po rozhraní microUSB 3.0. Případný zájemce získá sadu se 128GB HDD, kabeláží a bezdrátovým tokenem za 1027 liber, v přepočtu za vysokých 36 000 Kč.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku A co když po vás jdou? SSD s vlastním mobilním číslem lze smazat zasláním SMS

Čtvrtek, 2 Říjen 2014 - 14:09 | WIFT | Nikdo. Jakmile se to pokusíš zjistit, sám se taky...
Čtvrtek, 2 Říjen 2014 - 09:00 | AndyF1 | OK a kto zaruci z v tom GSM module nieje ziaden...

Zobrazit diskusi