CDR.cz - Vybráno z IT

Zdravotní monitor Wello: Unikátní kryt pro iPhone snadno zhodnotí tělesné funkce

Na první pohled běžný plastový kryt, ve skutečnosti však zdravotnická pomůcka s mnoha vestavěnými senzory, které dokáží kromě tlaku nebo teploty změřit i EKG či okysličení krve.

Většina mobilních gadgetů na trhu slouží především k pobavení nás či okolního publika - některé z nich je pak hodno označit jako docela zbytečné. Čas od času se však objeví výrobce, jehož doplněk přináší skutečnou přidanou hodnotu pro naše zařízení a jedním takovým je i americká společnost Azoi, která již zanedlouho uvede na trh zdravotnického pomocníka s názvem Wello.

V podstatě se jedná o plastový kryt chránící iPhone před mechanickým poškozením, také však o citlivý monitor hlavních tělesných funkcí, který můžeme mít kdykoli po ruce. Samotné měření probíhá následovně: telefon chytneme naležato do obou rukou tak, aby naše ukazováky dosedly na dvě vystouplé elektrody na horní hraně. Dále využijeme oba prostředníčky, které naleznou místo v otvorech se snímači na zádech. Přesto, že to může vypadat trochu složitě, jedná se vesměs o stejné držení telefonu, jako když hrajeme závodní hru. Jediným rozdílem je přesná lokace prstů, kterými musíme (pro co nejpřesnější měření) mírně tlačit na všechny čtyři body.

Wello je kompatibilní s telefony iPhone 4S/5/5S, komunikuje přes Bluetooth a je jen o chlup silnější než běžné plastové kryty. Po 30 sekundách měření dokáže vyhodnotit naši teplotu, krevní tlak či rytmus, vykreslit graf EKG a v neposlední řadě také hladinu okysličení krve. Přiložíme-li pak přídavnou trubičku a foukneme do ní, dozvíme se dokonce, v jakém stavu jsou naše astmatické plíce.

Sportovce s již stávajícím příslušenstím jistě potěší i fakt, že lze Wello snadno propojit přes Wi-Fi s jinými fitness trackery, ze kterých budou data stahována a shromažďována na jednom místě, v jedné aplikaci. Ta samozřejmě nabídne rozsáhlejší záznamy o měřených hodnotách, které půjde zobrazit v týdenním, měsíčním i v dlouhodobém výpisu.

Veškerá elektronika je umístěna na výměnné kartě, ke které se dostaneme z vnitřní strany krytu. Tento snímatelný modul - nikoli tedy jen zalité součástky přímo v plastovém těle - je zde zvolen z toho důvodu, aby šel snadno použít i v jiných krytech různých telefonů. Výrobce už tedy předem počítá s tím, že bude Wello multiplatformní a chytnou se jej i ostatní tvůrci mobilního příslušenství, jimž bude tato základní karta dodána.

Vše teď závisí na Americkém Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), jehož schválení je očekáváno na konec léta. S co nejkratší prodlevou pak bude Wello uveden na trh ve více než 35 zemích světa a kdekomu by se mohl zalíbit jako šikovný dárek k Vánocům. Už v současné době si jej můžete předobjednat na oficiálních stránkách výrobce, připravte si ale 3 970 korun. Tato vysoká cenovka však odpovídá originálnímu mobilnímu gadgetu, který by mohl být jako jeden z mála skutečně i užitečný.

Zdroje: 

1, 2

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Zdravotní monitor Wello: Unikátní kryt pro iPhone snadno zhodnotí tělesné funkce

Pondělí, 10 Březen 2014 - 16:17 | HKMaly | Asi se jim nepodarilo vymyslet jak k tomu...
Pondělí, 10 Březen 2014 - 15:18 | J D | EKG? To je snad vtip. Jednosvodově EKG je...

Zobrazit diskusi