CDR.cz - Vybráno z IT

Čip v ústech má hlídat naše zdraví: Spása pro kuřáky či při nadváze?

e63cff15492573dab5c612e4fd5d10cc_vice_630x420
Senzor zabudovaný do zubu jednou bude informovat lékaře, pokud by pacient nedodržoval předepsanou léčbu. Zachytí takřka vše, co nám do těla proudí. Tchajwanští vědci mají první prototyp.

Zní příliš fantasticky? Nemusí tomu tak být nadlouho. Rozhodnutí přestat s kouřením či méně jíst by mohlo být pod větším drobnohledem, než by si pacient možná přál. Byť je v jeho vlastním zájmu, aby léčbu dodržoval - samozřejmě za předpokladu, že si vybere lékaře, jemuž důvěřuje. Vestavěné obvody nacházející se v dutině zubů by mohly obsahovat čidla, jež by zaznamenávala a přeposílala data prostřednictvím Wi-Fi např. do smartphonu. Data o tom, jak často dotyčný žvýká, pije, hovoří, kašle či kouří. 

Vynálezci - Hao-hua Chu a jeho kolegové z National Taiwan University v Taipei chtějí použít ústa jako okno pro nejrůznější zdravotní problémy. Zařízení může být zatím umístěno do zubních protéz či rovnátek, cílem však je změnšit jej do takové míry, aby mohlo být součástí nás samotných. Tedy aby bylo implantováno přímo dovnitř zubu. Důležité rovněž je, aby se nemohlo stát, že nám vypadne a my jej spolkneme jako malinu.

e63cff15492573dab5c612e4fd5d10cc_vice_630x420
Nepříliš estetické, přesto fungující. Zmenšení čipu však prospěje.

Profesor počítačových věd Hao-hua Chu prozradil, že jej pro spojení jeho oboru a ústní hygieny inspirovala dcera, jež pravidelně chodila k zubaři se zubními kazy. Vědci si od svého počinu slibují mnoho. Dle testů s lidmi, jež prováděli, byl schopen systém zaznamenat aktivitu úst na 94 procent správně. Prototyp byl ovšem v průběhu pokusů napájen externím drátem, takže nyní je jedním z hlavních úkolů tvůrců patřičně navrhnout a vložit dovnitř mikrobaterii.

Jakmile se jim toto povede, chtějí přidat podporu technologie Bluetooth. Jelikož se však jedná o zdroj energie, odborníci na medicínu radí týmu ohledně zajištění bezpečnosti. Představa, že bychom se ohřívali z implantovaného čipu v zubu je sice úsměvná, přesto však fakt, že tento čip bude nějak pracovat a vysílat, je nutné brát v potaz.

Bude-li ještě zmenšeno, zařízení by potenciál mít mohlo, jak věstí Trevor Johnson, vysoce postavený vědec na Faculty of General Dental Practice ve Spojeném království. "Tohle může mít četná uplatnění nejen v zubním lékařství pro monitorování, jak se chrup chová, ale i pro hodnocení dopadu různých dentálních zákroků," dodává. Jen pro představu uvedeme čísla z USA. Každý den tam zkusí 4 tisíce mladých lidí pod 18 let svou první cigaretu a téměř tisíc se stane denními kuřáky. (Pro zajímavost: podrobná statistika od SZÚ o užívání tabáku v České republice za rok 2012 je k dispozici k nahlédnutí zde [PDF].)

800px-National_Taiwan_University_206
Budova National Taiwan University

Osobně si myslím, že se do budoucna budeme s podobnými počiny setkávat mnohem častěji. Senzor, jenž de facto monitoruje cokoliv, může lékařům mnohé usnadnit a pacitentovi tak pomáhat v reálném čase. (Jsem zvědav, kdy budou standardně dostupní nanoboti jako jakási zdravotní pečovatelská hlídka pečující o naše tělo.)

Důležitá bude rovněž otázka bezpečnosti, jak přiznávají i autoři. Přístup k vysoce soukromým datům musí být patřičně chráněn, byť to ještě bude dlouhá cesta. Jak jsme nedávno psali v našem SecUpdate, i kardiostimulátory mohou být hacknuty. Vtip? Bohužel nikoli. Rovněž záleží, jak se k celé věci postaví vlády - přeci jenom, mít v puse Bluetooth zařízení není zrovna věc příliš obvyklá a hypoteticky by mohla někde dělat neplechu.

Celá práce vědeckého týmu bude podrobněji prezentována na konferenci International Symposium on Wearable Computers, jež se koná od 8. do 12. září ve švýcarském Curychu. Partneři události jsou Microsoft Research, Google či Intel.

Patrik Borýsek

Autora zajímají moderní technologie, robotika, vesmír, augmented reality a trendy budoucího vědeckotechnického vývoje. Jeho oblíbený citát je od Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Čip v ústech má hlídat naše zdraví: Spása pro kuřáky či při nadváze?

Pondělí, 5 Srpen 2013 - 14:48 | HKMaly | Co takovy chip asi udela pri magneticke rezonanci...
Neděle, 4 Srpen 2013 - 17:44 | Alexandra Stanovska | Hlavne poisťovniam sa to bude páčiť :-)

Zobrazit diskusi