CDR.cz - Vybráno z IT

Boeing čelí dalším finančním ztrátám kvůli problémům s kosmickou lodí Starliner

Zdroj: Shuttestock

Boeing se potýká s dalšími finančními ztrátami v důsledku problémů s kosmickou lodí Starliner, které vedly k opožděnému návratu z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Společnost zaznamenala ztrátu 125 milionů dolarů, což bylo odhaleno v jejím podání u americké Komise pro cenné papíry a burzu.

Boeing utrpěl další ztrátu ve výši 125 milionů dolarů v souvislosti s problémy s kosmickou lodí Starliner. Tato ztráta byla odhalena v podání společnosti u americké Komise pro cenné papíry a burzu a souvisí s opožděným návratem Starlineru z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Tato nová ztráta přichází po předchozích 288 milionech dolarů ztrát způsobených zpožděním mise Crew Flight Test v roce 2023.

Starliner měl svůj první let s posádkou v červnu tohoto roku, kdy na palubě byli astronauti NASA Butch Wilmore a Sunita Williamsová. Kosmická loď měla zůstat připojena k ISS pouze osm dní, ale technické problémy jí zabránily dodržet původní časový plán.

Společnost Boeing musela důkladně prozkoumat příčiny problémů s degradovanými manévrovacími tryskami, které se objevily při přiblížení Starlineru k ISS. Dalším problémem byl únik helia, který způsobil několik zpoždění startu. Od června společnost provádí sérii testů, aby zjistila příčiny těchto problémů a našla vhodná řešení.

Zdroj: Shutterstock

Jedním z klíčových kroků v tomto procesu byla horká požární zkouška trysek systému řízení reakce Starlineru, která byla dokončena 27. července. Při této zkoušce byli na palubě kosmické lodi opět Williamsová a Wilmore, kteří jsou součástí příprav na návrat na Zemi. Výsledky testů se stále přezkoumávají a NASA spolu s Boeingem zajišťují, že je kosmická loď připravena na bezpečný návrat astronautů.

Další kroky budou záviset na analýze těchto testů a stanovení data pro návrat Starlineru na Zemi. Tento incident ukazuje, jak složité a nákladné mohou být vesmírné mise a jak důležité je pečlivé plánování a testování každého kroku.

Boeing se snaží řešit technické problémy a minimalizovat další zpoždění a náklady, ale tyto výzvy také ukazují na vysoké riziko spojené s vývojem nových technologií pro vesmírné lety. Úspěšné dokončení mise bude klíčové pro další plány Boeingu v oblasti kosmických letů a pro jeho spolupráci s NASA.

Kromě finančních dopadů má tato situace také vliv na reputaci společnosti, která musí prokázat, že dokáže překonat technické obtíže a úspěšně realizovat náročné vesmírné mise. V konečném důsledku je cílem Boeingu a NASA zajistit bezpečný a efektivní návrat astronautů na Zemi, což bude významným krokem vpřed pro celý vesmírný průmysl.

Diskuse ke článku Boeing čelí dalším finančním ztrátám kvůli problémům s kosmickou lodí Starliner

Pondělí, 5 Srpen 2024 - 08:20 | Stan | A co by tak chtěli po Boeingu
Pondělí, 5 Srpen 2024 - 07:33 | ventYl | "horká požární zkouška" To akoze fakt...
Neděle, 4 Srpen 2024 - 06:40 | Ondar | Já bych do toho taky nevlez, když všude slyším,...
Pátek, 2 Srpen 2024 - 15:12 | CCblue | Tohle mě donutilo parafrázovat básničku...
Pátek, 2 Srpen 2024 - 09:27 | Honza1616 | Být astronautem NASA, kdyby mě přidělili na let...

Zobrazit diskusi