CDR.cz - Vybráno z IT

Boom cloudových služeb: Jak AI mění hru na globálním trhu

Zdroj: Shuttestock

Výdaje na cloudovou infrastrukturu dosahují neuvěřitelných výšin, přičemž poptávka po umělé inteligenci (AI) stále roste. Podle nejnovějších údajů se čtvrtletní výdaje na cloudové služby blíží 80 miliardám dolarů, což potvrzuje meziroční růst tohoto sektoru o více než 20 % již tři čtvrtletí po sobě.

Výdaje na cloudovou infrastrukturu dosahují neuvěřitelných výšin, přičemž poptávka po umělé inteligenci stále roste. Podle nejnovějších údajů se čtvrtletní výdaje na cloudové služby blíží 80 miliardám dolarů, což potvrzuje meziroční růst tohoto sektoru o více než 20 % již tři čtvrtletí po sobě.

Výzkumná společnost Synergy Research, prostřednictvím zprávy zveřejněné na The Register, odhaduje, že celkové výdaje na cloudový trh za posledních dvanáct měsíců dosáhly 297 miliard dolarů. Tento obrovský růst je poháněn neustálou poptávkou po výpočetním výkonu, zejména v oblasti AI a strojového učení.

Hlavní hráči na trhu

Trh s cloudovou infrastrukturou je dominován třemi hlavními hráči: Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure a Google Cloud. Tyto tři společnosti tvoří dvě třetiny globálního trhu a 73 % trhu s veřejným cloudem. The Register uvádí, že všechny tři společnosti se pravidelně střídají na prvním místě v podílu na trhu.

Zdroj: Shutterstock

Výsledky za druhé čtvrtletí 2024

Ve druhém čtvrtletí roku 2024 si AWS udrželo vedoucí pozici s 32% podílem na trhu, což představuje nárůst o 1 % oproti předchozímu čtvrtletí. Microsoft Azure je na druhém místě s 23 %, což je dvouprocentní pokles oproti prvnímu čtvrtletí. Google Cloud, i když je na třetím místě, pokračuje v pomalém růstu a nyní dosahuje 13% podílu na trhu, což je nárůst o 2 %.

Kromě velké trojky vykazují i další společnosti růst na trhu s cloudovými službami. Alibaba zaznamenala nárůst podílu o 4 %, zatímco Oracle a Salesforce o 3 %. IBM, Tencent a Huawei se pohybují kolem 2 % podílu, zatímco Baidu, Fujitsu a VMware vykazují růst zaokrouhlený na 1 %.

Normalizace růstu cloudu

Hlavní analytik Synergy Research Group, John Dinsdale, uvedl, že růst cloudu se normalizuje po prudkých nárůstech, které byly způsobeny rostoucím zájmem o umělou inteligenci. Dinsdale také zmínil, že „Oracle se nyní začíná oddělovat a stává se jedním z pěti největších hráčů na trhu,“ přičemž zdůraznil, že „Google je na tomto trhu téměř pětkrát větší než Oracle, zatímco Amazon je téměř třikrát větší než Google.“

Výzvy a příležitosti

Růst trhu s cloudovými službami představuje nejen výzvy, ale také obrovské příležitosti pro inovace. Společnosti investují do vývoje nových technologií a služeb, aby udržely krok s rostoucí poptávkou po výpočetním výkonu a úložišti. AI a strojové učení jsou hlavními hybateli této poptávky, což vede k rychlému rozšiřování kapacit datových center a zvyšování efektivity provozu.

Budoucnost cloudových služeb vypadá slibně. S pokračujícím růstem poptávky po AI a dalších technologických inovacích lze očekávat, že výdaje na cloudovou infrastrukturu budou i nadále stoupat. Společnosti budou muset neustále inovovat a zlepšovat své služby, aby uspokojily stále náročnější požadavky trhu.

Globální trh s cloudovými službami zažívá bezprecedentní růst, poháněný neustálou poptávkou po umělé inteligenci a strojovém učení. Hlavní hráči jako AWS, Microsoft Azure a Google Cloud dominují trhu, zatímco další významní hráči jako Alibaba, Oracle a Salesforce se snaží zvýšit svůj podíl. Tento trend pravděpodobně bude pokračovat i v následujících letech, což přinese nové výzvy i příležitosti pro inovace v oblasti cloudových technologií.

Diskuse ke článku Boom cloudových služeb: Jak AI mění hru na globálním trhu

Žádné komentáře.