CDR.cz - Vybráno z IT

Bude mít nástupce tanku Abrams pancíř z kompozitní kovové pěny?

Nástupce hlavního bojového tanku Abrams by mohl být vybaven pancířem vyrobeným z kompozitní kovové pěny. Má jít přitom o revoluci v oblasti pancéřování obrněných vozidel.

Vědci ze Státní univerzity Severní Karolíny vyvinuli kompozitní kovovou pěnu, ze které lze vytvořit pancíř s pozoruhodnými vlastnostmi. Kompozitní kovová pěna (Composite Metal Foam – CMF) je vyrobena pomocí metody práškové metalurgie a obsahuje množství kulovitých dutinek.

Nový materiál má výborné vlastnosti v oblasti odolnosti vůči ohni a vysokým teplotám, působení tlakových vln z explozí a ve stínění gama, rentgenového a neutronového záření.

Před dvěma lety vytvořili vědci třívrstvý pancíř jako demonstrátor vlastností kompozitní kovové pěny v zastavení kulek. Svrchní vrstvu tvořil keramický materiál z karbidu bóru, uprostřed byla kompozitní kovová pěna a poslední vrstvu tvořil povlak z kevlaru. Takový pancíř měl tloušťku kolem 25 milimetrů a byl ostřelován protipancéřovými kulkami 7,62 x 63 mm M2 a 7,62 x 51 mm M80. Kulky neprošly skrz a vyboulení pancíře nepřesáhlo 8 mm. Kulky se naopak po dopadu na pancíř drolily a rozpadaly na prach.

To byla ukázka v oblasti neprůstřelných vest pro lidi, ale CMF pancíř najde uplatnění i u obrněných vozidel. CMF pancíř by v budoucnosti mohl nahradit pancíř dnešních tanků. Díky tomu by tanky byly i mnohem lehčí než dnes. Pancéřování vytvořené z CMF by dosahovalo jen třetiny hmotnosti pancíře z válcované homogenní oceli. A lehčí tanky si vystačí s méně výkonnou pohonnou jednotkou.

Mezi další výhody patří to, že by už tanky nemusely být vybaveny přídavným reaktivním pancéřováním. CMF pancíř dokáže zastavit průpalné střely, které propálí pancíř tanku a zapálí pak uvnitř jeho posádku.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Bude mít nástupce tanku Abrams pancíř z kompozitní kovové pěny?

Pondělí, 2 Duben 2018 - 16:48 | DRK | No hlavní přínos tohodle uspořádání je značně...

Zobrazit diskusi