CDR.cz - Vybráno z IT

Chytré brýle DoCoMo změní jakýkoliv rovný povrch v dotykovou obrazovku

DoCoMo brýle 1
Proč byste museli pro práci nosit objemné tablety, stačí si nasadit chytré brýle, které vytvoří obrazovku na jakékoliv rovné ploše.

Když už vytváří chytré brýle kdejaká gigantická společnost, proč by se nepřipojil i někdo další, třeba méně známý. Společnost NTT DoCoMo představila svůj projekt chytrých brýlí. Koncept dříve zahrnoval čtyři různé typy brýlí, postupem času se však druhy sloučily do jediného produktu. Projekt byl demonstrován v Tokiu na japonském veletrhu spotřební elektroniky CEATEC 2013, což je něco jako asijská podoba veletrhu CES.

DoCoMo brýle 2
DoCoMo brýle 3

Brýle nabízejí celou řadu užitečných funkcí, z nichž asi nejzajímavější je vlastnost přetvořit jakýkoliv rovný povrch v dotykovou obrazovku. Obyčejný papír o velikosti A4, tvrdý blok nebo jiný rovný povrch se může snadno stát dotykovým displejem. Podmínkou je, aby byla plocha jednobarevná a to černá, bílá nebo modrá. Podle serveru Slashgear umí brýle pracovat i s většími plochami, příkladem je obyčejná bílá stěna. Díky speciálnímu prstenu se vám bude na pracovní ploše zobrazovat kurzor. Pomocí něj pak obrazovku ovládáte podobným způsobem jako klasickou dotykovou plochu. Jak brýle fungují, se můžete podívat na následujícím videu. I když se jedná o jeden z prvních návrhů, podle záběrů funguje překvapivě dobře.

Produkt oplývá také dalšími funkcemi. Stejně jako Google Glass zvládají identifikovat obličej osoby a najít o ní dostupné informace. Brýle dále svému nositeli umožňují bezdrátově sledovat filmy, hrát hry nebo si užívat umělou rozšířenou realitu, podobně jako herní brýle Ocullus Rift.

NTT DoCoMo je známým japonským operátorem, který na veletrhu mimo jiné odhalil své plány na pokrytí sítě 5G. Firma tvrdí, že její vizi není možné realizovat dříve než v roce 2020, přičemž samotná norma 5G musí být ještě ratifikována. DoCoMo sní o světě se sítí, která nabízí 1000krát větší kapacitu a je 100krát rychlejší než ta současná.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Chytré brýle DoCoMo změní jakýkoliv rovný povrch v dotykovou obrazovku

Středa, 2 Říjen 2013 - 14:55 | HKMaly | No slava. Konecne poradne flexibilni displaye :-)

Zobrazit diskusi