CDR.cz - Vybráno z IT

Čína hlásí první zatčení kvůli falešným zprávám generovaným přes ChatGPT

Zdroj: Shutterstock

V provincii Kan-su v Číně byl zatčen muž, který údajně využil aplikaci ChatGPT k vytvoření falešného příběhu o vlakové nehodě. Tento případ představuje první zatčení v Číně, které souvisí s vyšetřováním nezákonného využívání umělé inteligence, protože vláda v Pekingu pravidla týkající se technologie deepfake zpřísnila až nyní.

V tomto falešném příběhu uváděl, že při nehodě v městě Pingliang v severozápadní části provincie Kan-su zahynulo devět stavebních dělníků. Po zveřejnění na sociálních sítích získal více než 15 000 kliknutí. Místní policejní úřad v Pingliangu informoval, že bylo hlášeno celkem 25 účtů na platformě Baijiahao, což je služba ve stylu blogu vlastněná čínským technologickým gigantem Baidu, s IP adresami z různých míst.

Nová čínská pravidla týkající se deepfake zakazují používání této technologie pro tvorbu, zveřejňování a šíření nepravdivých informací poskytovateli služeb i uživatelům.

Zdroj: Shutterstock

Podle policejního prohlášení byl podezřelý s příjmením Hong identifikován a zatčen za vytváření falešných informací. Policisté vystopovali všechny účty na platformě Baijiahao a zjistili, že se na nich podílela Hongova společnost. Ten údajně upravoval zprávy generované aplikací ChatGPT a nahrával je na platformu vlastněnou společností Baidu. Vyšetřování v této věci stále probíhá.

Tagy: 

Diskuse ke článku Čína hlásí první zatčení kvůli falešným zprávám generovaným přes ChatGPT

Žádné komentáře.