CDR.cz - Vybráno z IT

Čína staví továrnu na solid-state baterie pro telefony. Výdrž téměř zdvojnásobí

Nová čínská startupová firma Qing Tao Energy Development Co se rozhodla že postaví a do provozu uveden první výrobní linku pro sériovou výrobu solid-state baterií do mobilních telefonů. Tato linka si vyžádala investici ve výši 3 miliard korun.

Výrobci mobilních telefonů se snaží předhánět ve vývoji za účelem sebemenšího vylepšení některých parametrů. Jedním z důležitých hledisek při výběru mobilních telefonů je i jeho výdrž. Bohužel technologie Li-Ion baterií používaná v současné době již dosahuje svých limitů. Řešením může být přechod na tzv. solid-state baterie.

Ve stručnosti lze říci, že hlavní přínos solid-state baterií je ve zvyšující se energetické hustotě. Li-Ion baterie dosahují zhruba 250-300 Wh/kg, kdežto solid-state baterie dosahují hodnot o poznání vyšších, například 400 Wh/kg. V překladu to znamená, že mobilní telefon se solid-state baterií o stejných rozměrech jako Li-Ion baterie by měla vydržet o poznání déle.

Druhou výhodou solid-state baterií je pak lepší bezpečnost. V případě mechanického poškození nehrozí totiž nebezpečí vzplanutí. Překážkou pro hromadné rozšíření je složitá výroby a vysoká pořizovací cena.

Nová čínská startupová firma Qing Tao Energy Development Co, složená především z odborníků z Tsinghua univerzity, představila stavbu první produkční linky ve městě Kunshan pro sériovou výrobu solid-state baterií. Pro tuto linku byla zapotřebí investice ve výši 3 miliard korun.

Na počátku sériové výroby budou ročně vyrábět takové množství solid-state baterií, jejichž celková kapacita by činila 100 MWh ročně. Do roku 2020 pak chtějí výrobu rozšířit tak, aby celková výrobní kapacita baterií narostla až na 700 MWh ročně. Takto vyráběné baterie pak poputují do high-endové elektroniky, mobilních telefonů a dalších zařízení. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Čína staví továrnu na solid-state baterie pro telefony. Výdrž téměř zdvojnásobí

Žádné komentáře.