CDR.cz - Vybráno z IT

ClearView AI umožňuje trasovat člověka dle jeho fotky i bez jeho vědomí

Společnost ClearView AI nabízí placenou aplikaci, kam si můžete nahrát fotografii zájmové osoby a ona vám zdokumentuje její pohyb. To se nelíbí řadě států, protože právě tato společnost shromažďuje data z celého internetu bez vědomí dotčených osob.

Zdroj

Není tomu tak dávno, co byla umělá inteligence nasazena do veřejných kamer, aby pomohla chránit občany. Tato umělá inteligence dostala k dispozici databázi fotografií lidí, kteří jsou nějakým způsobem trestně stíhaní nebo jsou pohřešovaní. Zpočátku panovala obecná radost z bezpečného systému, který může zmapovat pohyb nebezpečných osob či teroristů.

Nyní však postupně tato radost opadává, protože se začíná objevovat legislativa, která chrání soukromí lidí. Systém totiž musí identifikovat obličej na fotce z videozáznamu a tento obličej pak porovnat s celou databází obličejů zájmových osob. Jednou ze společností, která nabízela své služby v tomto oboru, je i společnost Clearview AI, která právě dostala pokutu v přepočtu 217 milionů korun od britského úřadu pro ochranu soukromí za nezákonné užívání fotografií jednotlivých lidí bez jejich vědomí.

Zdroj

Navíc britský úřad zakázal společnosti Clearview AI další získávání údajů o obyvatelích Spojeného království a nařídil vymazat veškerá shromážděná data. Clearview AI totiž získávala údaje o britských občanech nejen z bezpečnostních kamer, ale také ze sociálních sítí a webových stránek.

Britský komisař John Edwards uvedl: „Společnost nejen že umožňuje identifikaci těchto lidí, ale také efektivně sleduje jejich chování a nabízí je jako komerční službu. To je nepřijatelné.“ První problém měla společnost Clearview AI s britským úřadem již v roce 2021, kdy byla vyšetřována za přestupky v Austrálii.

Podle údajů britské úřadu měla společnost Clearview AI shromáždit po celém světě více než 20 miliard snímků obličejů pro svou databázi bez vědomí dotčených osob. V praxi pak Clearview AI prodává aplikaci, přes kterou můžete nahrát fotografii požadované osoby a Clearview AI se pokusí tuto osobu identifikovat porovnáním s fotografiemi ve své databázi. Dle právníků se toto již pohybuje z pohledu legislativy v šedé zóně. Společnosti jako Twitter, Google a Meta již společnosti Clearview AI zaslaly žádost o zastavení činnosti, kterou porušuje jejich obchodní podmínky.

Diskuse ke článku ClearView AI umožňuje trasovat člověka dle jeho fotky i bez jeho vědomí

Středa, 25 Květen 2022 - 15:40 | AndyF1 | Aha takze Clearview liezla do kapusty oficialnym...

Zobrazit diskusi