CDR.cz - Vybráno z IT

ČVUT již dostalo svého vlastního SPOTa, již nyní má plány na jeho upgrade

Ve světě robotiky je asi nejvýraznějším jménem společnost Boston Dynamics a jejich robotický pes Spot, který neustále překvapuje novými schopnostmi. Jeho výroba však jde poměrně pomalu a zájem je velký. Nedávno oznámil největší český e-shop, že konečně má svého Spota, a nyní se jím může pochlubit i Fakulta elektrotechnická ČVUT.

 Zdroj

Součástí výzkumného týmu se stal Spot teprve minulý týden a jediné, co stihl, je malá procházka na trávníku před fakultou na Karlově náměstí v Praze. Spot zamířil ihned do týmu robotických výzkumníků s označením CTU-CRAS-NORLAB. Ten si Spota zakoupil především díky pomoci ve formě dotací o výši 32,6 milionu korun od organizace DARPA spadající pod americké ministerstvo obrany.

Sponzorský dar přišel na ČVUT díky soutěži DARPA Subterranean Challenge (SubT), kde bylo hlavním smyslem úspěšně splnit zadané úkoly s autonomními roboty. Konkurence v této soutěži byla velká, protože mezi konkurenčními týmy pak byly taková jména jako MIT, Oxford, Carnegie Mellon či NASA.

„Každý z našich kolových, pásových, létajících a šestinohých záchranářských robotů, se kterými jsme absolvovali předchozí kola DARPA Subterranean Challenge, je nějakým způsobem odlišný, má specifický způsob pohybu a sestává z desítek subsystémů. K tomu nyní přibyl čtyřnohý SPOT, který je podle dosavadních poznatků skvěle disponován pro autonomní pohyb v náročném terénu zejména díky jedinečným algoritmům pro chůzi, které vyvinulo Boston Dynamics,“ uvedl profesor Jan Faigl.  

Vědci z ČVUT se chtějí nyní podívat na software SPOTa a ideálně k němu přistavět nějakou nadstavbu, která by vylepšila jeho orientační schopnosti a zvláště pak v podzemí při záchranářských akcích. Dále mají vědci v plánu vylepšit mapování terénu LIDAR, optiku i kapacitu baterie. S takto modifikovaným modelem pak chce tým vystoupit v dalším kole soutěže SubT.

Zdroje: 

Diskuse ke článku ČVUT již dostalo svého vlastního SPOTa, již nyní má plány na jeho upgrade

Žádné komentáře.