CDR.cz - Vybráno z IT

Díky mozkovému implantátu už je možné ovládat tablet pomocí myšlenek

Díky zařízení BrainGate2 mají lidé, kteří jsou ochrnuti od krku dolů, možnost ovládat tablet jen pomocí svých myšlenek, pomocí soustavy mikroelektrod impantovaných do motorického centra v mozku.

Až do dnešních dob byli lidé paralizovaní od krku dolů velice znevýhodněni. Bylo pro ně velice složité jakkoliv komunikovat se světem a sdělit lidem v okolí své prosby. Nyní by se však mohlo mnoho věcí změnit.

Díky důmyslnému systému elektrod nazývaných BrainGate2 byly tři testovaní lidé schopni používat běžné, nemodifikované tablety, procházet internet nebo třeba i streamovat hudbu. Jedná se o přelomový objev pro všechny pacienty s neurologickým onemocněním, úrazem či ztrátou končetin.

Systém využívá soustavy mikroelektrod, které jsou implantovány přímo do mozku pacienta přes tu část mozku, která se zabývá motorikou. Ty pak v reálném čase dokáží dekódovat neuronové signály, které jsou spojeny s vůlí pohnout končetinou. Díky tomu mohou při myšlence pohnout kurzorem na obrazovce. Tyto data jsou pakodeslána na virtuální myš, která je bezdrátově spárovaná s tabletem.

Díky tomu byli schopni za využití pouze svým myšlenek ovládat tablet a provádět také řadu, pro nás běžných, úkonů včetně chatování. Jeden z účastníků si byl dokonce schopen objednat online potraviny a zahrát si na klavír. Podle všech zúčastněných je toto ovládání velmi intuitivní a příjemné. I když technologie pro spolupráci mozku a počítače existuje již řadu let, je BrainGate2 novinkou v tom, že nevyžaduje využití modifikovaných tabletů či využití speciálních vlastností a úprav.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Díky mozkovému implantátu už je možné ovládat tablet pomocí myšlenek

Žádné komentáře.