CDR.cz - Vybráno z IT

Slabá hesla a klikání na neznámé odkazy? Dnešek je dnem bezpečnějšího internetu

Security logo
Jak se chovat v prostředí internetové sítě, proč nedávat na web vše co nás napadne a kterých zásad se držet? Dnešek je mezinárodním dnem bezpečnějšího internetu. Zlepšuje se bezpečnost, nebo je den za dnem riziko vyšší?

Kapitoly článků

1.  Dnes slavíme den bezpečnějšího internetu

Internet je dnes pro velkou část populace doslova denním chlebem. Jsme na něm při cestě do školy či do práce, během dne kdykoliv nás napadne a mnohým z nás dává doslova „dobrou noc“. 

Když v roce 1989 Tim Berners-Lee publikoval návrh vývoje celosvětové počítačové sítě pod zkratkou WWW (World Wide Web), jednalo se o vizi jako ze světa sci-fi. Miliardy propojených přístrojů, které spolu mohou komunikovat v reálném čase a bez zpoždění, to byla v té době myšlenka snad ještě více nemyslitelná, než nějaké dobývání Marsu.

Sid 2016 Logo

Už od prvních momentů internetu ale bylo jasné, že může být svým způsobem i nebezpečný. Nové anonymní prostředí nahrávalo do karet podvodníkům, viry a další bezpečnostní hrozby se neustále pokouší napadnout připojená zařízení a přestože je přínos sítě nezpochybnitelný, je nutné její uživatele informovat a edukovat o případném nebezpečí.

O to se snaží i iniciativa Safer Internet Day, která ve více než 100 zemích světa každoročně spojuje miliony lidí, kterým není bezpečný internet lhostejný. V rámci přednášek pro školy i veřejnost, workshopů či jiných informačních kanálů dochází ke snaze naučit uživatele správnému chování na sociálních sítích i jinde na internetu.

Safer Internet Day 15 Blog 01

Zásady platí ty samé, ale rostoucí internetovou populaci je jednoduše nutné edukovat. Vždyť kolem 60 % škol poskytuje svým žákům WiFi, chytrý mobilní telefon vlastní více než polovina uživatelů a nebýt online je pro většinu populace prakticky nemyslitelné. Pravidla pro bezpečné chování jsou poměrně jednoduchá, ale i tak jsou lidé nepoučitelní.

Klikají na neznámé odkazy, dají osobní údaje každému nebo používají slabá hesla. Jak se můžete přesvědčit v následujících kapitolách, stačí se držet několika jednoduchých pravidel a internet pro vás i vaše okolí bude bezpečnějším místem.

06_phishing-attack

Svojí podporu iniciativě každoročně projevují významné instituce, jako je CZ.NIC či Národní centrum bezpečnějšího internetu. Připojit se však můžete i vy a dokonce i vaše firma. Pro děti jsou připraveny nejrůznější soutěže o hodnotné ceny, které se tento rok točí kolem 400. výročí smrti světoznámého dramatika Williama Shakespeara. Přispět mohou mládežníci třeba básní na téma „Jak by zněl sonet pro Antivirus?". 

Ať už se může podobná událost zdát jako kdovíjaký nesmysl, neuškodí si připomenout, že i na internetu je potřeba mít oči dokořán, nevěřit všemu co vidíme a „nevykřikovat“ svá důvěrná tajemství v domnění, že se nic nemůže stát.

Kapitoly článků
1.  Dnes slavíme den bezpečnějšího internetu

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Slabá hesla a klikání na neznámé odkazy? Dnešek je dnem bezpečnějšího internetu

Středa, 10 Únor 2016 - 19:45 | HKMaly | A tim proklikanim zabezpeceni myslis privacy...
Středa, 10 Únor 2016 - 00:20 | Psycho Mantis | to je právě standartní lidská povaha, lidi se...
Úterý, 9 Únor 2016 - 22:15 | Pitrs | V rámci kampaně na Google jsem proklikal...
Úterý, 9 Únor 2016 - 19:21 | HKMaly | To se mi nezda ... 40% rodicu omezuje detem cas...

Zobrazit diskusi