CDR.cz - Vybráno z IT

Dotykový displej je pasé, Sideswipe umožňuje efektivně ovládat mobil gesty

Sideswipe
Blíží se nová éra ovládání smartphonů pomocí gest? Vědci mají ovládání, které nezatěžuje baterii.

Dotykové ovládání dnes již nikoho neohromí. Chce to vymyslet něco nového. Jednou z možností je využít potenciál ovládání hlasem a gesty. Většina chytrých zařízení, která umějí rozpoznat gesta, využívají k tomuto účelu fotoaparát, ať již se světelným nebo infračerveným senzorem. Nepřetržitý provoz však spotřebovává spoustu energie. Tým vědců z University of Washington našel energeticky úsporný způsob, jak detekovat gesta pomocí bezdrátového přenosu.

Sideswipe

Systém nazvaný Sideswipe vyvinuli profesoři Matt Reynolds a Shwetak Patel. Systém využívá pro rozpoznání gest odraz běžných bezdrátových signálů, jež telefon emituje, kdykoliv je aktivní. Tento způsob tedy nevyžaduje žádnou další technologii, je to přirozená vlastnost každého mobilního telefonu.

Pro příjem odraženého signálu a sledování změn v odraženém rádiového spektru je však nutné mobil dovybavit potřebným hardwarem. Testovací zařízení bylo doplněno o několik malých antén. Na rozdíl od běžných systémů rozpoznávání gest Sideswipe je schopen pracovat ve 360° rozsahu. Uživatel by mohl telefon ovládat gesty, i když by jej měl položený na stole displejem dolů nebo si ho dal do kapsy.

Když se ruka uživatele pohne v blízkosti telefonu, i sebemenší změna množství elektromagnetického odrazu může být detekována s takovou přesností, že je možné dokonce rozpoznat, kterým směrem se ruka pohybovala. Systém pozná rozdíl mezi jednotlivými pohyby, jako je přiblížení nebo mávnutí ruky. Přesnost je údajně 87 %.

Sideswipe je zatím ve fázi testování a určitě ještě není připraven pro ostré použití ve spotřebních zařízeních. Jak je vidět na videu, doplňkové antény jsou uchyceny vně telefonu na desce, která je připevněna k zadnímu krytu.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dotykový displej je pasé, Sideswipe umožňuje efektivně ovládat mobil gesty

Čtvrtek, 25 Září 2014 - 13:31 | CCblue | Je to jednoduché, technologii zvanou "anténa...
Čtvrtek, 25 Září 2014 - 08:51 | John Douberro | "... způsob tedy nevyžaduje žádnou další...

Zobrazit diskusi