CDR.cz - Vybráno z IT

Droní zásilková služba Amazon Prime Air se vybarvuje, známe detaily!

Amazon Prime Air
Byly zveřejněny detaily nového připravovaného doručování pomocí dronů. A co takové doručení zásilek přímo do kufru auta? Amazon testuje i tuto přepravní službu na nových vozech Audi.

Společnost Amazon předložila patent droní donáškové služby v září minulého roku. Americký patentový úřad (US Patent and Trademark Office) nyní zveřejnil podrobnosti, jak by mohla nová služba Amazon Prime Air fungovat.

Patent uvádí, že dron sleduje polohu adresáta pomocí jeho chytrého telefonu. Zákazník si bude moci vybrat z několika možností dodání, od základního doručení přímo do ruky, přes zaslání domů nebo do práce až po shození balíčku na palubu lodi. Takové doručení zásilky byste nemohli očekávat ani od sebelepšího kurýra.

prime-air

Amazon by měl disponovat několika různými drony, které by se používaly v závislosti na velikosti a hmotnosti objednávky. Nalezení bezpečného místa přistání mají zajistit integrované letové senzory, radary, sonary, kamery a infračervené senzory. Bezpilotní letouny se mají navzájem informovat o povětrnostních podmínkách, počasí nebo dopravní situaci. Dron bude neustále sledovat aktuální dění kolem sebe, takže se nemůže stát, že by narazil do zvířete, člověka nebo jiné překážky. Trasu bude možné údajně měnit také v reálném čase. Celé znění patentu najdete zde.

Zavedení nového druhu poštovní přepravy samozřejmě není pouze o schválení patentu. Amazon testoval svůj systém v Kanadě a v březnu dostal povolení na testovací lety v USA. Kromě toho musí před ostrým provozem dořešit řadu regulačních překážek, které mu stojí v cestě. Tím se vyvíjí stále větší tlak na Federální úřad pro letectví USA, který musí přehodnotit pravidla pro využívání bezpilotních letounů.

Audi Dhl Amazon

Služba doručení zásilky do kufru auta

Malá zajímavost závěrem. Amazon spolupracuje s automobilkou Audi a přepravní společností DHL ještě na jiném druhu doručování zásilek. Zákazníci programu Amazon Prime by si mohli nechat doručit balíček přímo do kufru svého vozu. Službu je možné objednat na čas a datum, kdy je některý z doručovatelů k dispozici. V domluvený termín majitel sdělí doručovateli přibližnou polohu svého vozu a dovolí mu, aby ho vyhledalo pomocí GPS. Doručovatel následně získá digitální kód, díky němuž bude moci jednorázově otevřít kufr auta a vložit do něj zásilku. Služba se jmenuje Audi Easy Connect Delivery právě probíhá její testování na novějších automobilech Audi.

Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Droní zásilková služba Amazon Prime Air se vybarvuje, známe detaily!

Úterý, 12 Květen 2015 - 22:57 | Spirit_pcf | Gulku do procesora, pripadne dozivotie :)
Úterý, 12 Květen 2015 - 18:29 | tony | tyjo droni to musej mit drogovy dealeri radost,...

Zobrazit diskusi