CDR.cz - Vybráno z IT

Elon Musk odkládá akci Tesla Robotaxi na říjen: Prý kvůli strategickým změnám

Zdroj: Shutterstock

Elon Musk, generální ředitel Tesly, v pondělí oznámil, že očekávaná akce Tesla Robotaxi, původně naplánovaná na srpen, byla odložena na říjen. Tento krok je součástí širší strategie, která má společnosti umožnit nejen přepracovat design vozidla, ale také se připravit na předvedení dalších technologických inovací.

V pondělí Elon Musk potvrdil, že dlouho očekávaná akce s názvem Tesla Robotaxi, která byla původně plánována na srpen, se přesouvá na říjen. Oznámení bylo učiněno prostřednictvím příspěvku na platformě X (dříve známé jako Twitter), kterou Musk vlastní. Důvodem tohoto odkladu je „důležitá změna designu“, kterou Musk osobně požadoval. Podle jeho slov dodatečný čas umožní společnosti nejen provést potřebné úpravy, ale také představit několik dalších vylepšení a inovací.

Toto oznámení potvrzuje informace zveřejněné minulý týden agenturou Bloomberg. Ta 11. července uvedla, že odklad akce by Tesle poskytl více času na výrobu dalších prototypů. Interní zdroje potvrdily, že designérský tým byl instruován, aby přepracoval určité prvky vozu, což odpovídá Muskovo požadavku na změnu designu přední části.

Zdroj: Shutterstock

Na začátku dubna Musk oznámil, že Tesla představí svůj nový produkt, Tesla Robotaxi, 8. srpna. Tento termín oznámil ve stejný den, kdy agentura Reuters přinesla zprávu, že Tesla opouští plánovaný model za 25 000 dolarů, často označovaný jako Model 2, a místo toho se soustředí na vývoj robotaxi. Musk tehdy obvinil Reuters ze lži, aniž by uvedl konkrétní detaily, které by toto tvrzení podporovaly.

Následující týdny byly pro Teslu hektické. Společnost oznámila snížení počtu zaměstnanců o více než 10 procent z celkového počtu přes 140 000 zaměstnanců. Krátce poté byli propuštěni dva vysocí manažeři, což Musk zdůvodnil nutností přísně kontrolovat počet zaměstnanců a snižovat náklady. V interním sdělení varoval, že zatímco někteří zaměstnanci berou situaci vážně, většina si stále neuvědomuje její závažnost.

Tesla rovněž zaznamenala v první polovině roku 2024 pokles dodávek vozů o téměř sedm procent a výroba ve druhém čtvrtletí byla o 15 procent nižší než ve stejném období roku 2023. Tyto problémy naznačují, že společnost čelí značným výzvám. Muskova snaha o změnu designu a odklad akce může být součástí širší strategie, jak se s těmito problémy vypořádat a zajistit úspěšný vývoj nového produktu.

Odklad akce na říjen by mohl být klíčovým krokem pro Teslu v jejím úsilí udržet si náskok na konkurenčním trhu s autonomními vozidly. S ohledem na dosavadní úspěchy společnosti a Muskovo odhodlání inovovat není pochyb o tom, že Tesla Robotaxi má potenciál stát se dalším významným milníkem v automobilovém průmyslu. Společnost si však musí uvědomit, že kromě technologických inovací je nezbytné zajistit i stabilní růst a efektivní řízení nákladů, aby mohla úspěšně čelit výzvám, které před ní stojí.

Diskuse ke článku Elon Musk odkládá akci Tesla Robotaxi na říjen: Prý kvůli strategickým změnám

Středa, 17 Červenec 2024 - 11:26 | Rejpal | A nebo, přinejhorším, ten přespříští ... Nebo ...
Středa, 17 Červenec 2024 - 08:27 | Zrusavpt | Jsem si zcela jisty, ze Robotaxi se zacne...

Zobrazit diskusi