CDR.cz - Vybráno z IT

Emulátor Xboxu 360 Xenia už dokáže rozjet na PC Halo 3 při 30 fps

Emulateperex
Dalo by se říci, že o emulaci Xboxu 360 na PC není takový zájem, jako je tomu v případě konzole Playstation 3. Je to dáno i tím, že na PS3 vyšlo větší množství pro hráče atraktivních exkluzivit než v případě Xboxu 360. Jedna ikonická série se ale přeci jenom najde.

Hlavně starší PC hráči si jistě vzpomenou na první dvě Microsoft hry ze série Halo (Halo: Combat Evolved a Halo 2). Původně tyto dvě střílečky viděné z první osoby vyšly na herní konzoli Xbox, ale nakonec byly portovány i na PC platformu. V případě Xboxu 360 vyšlo pro tuto konzoli několik Halo her. Mezi střílečkami se jednalo o Halo 3, Halo 3: ODST, Halo: Reach a Halo 4. Na PC platformě se ovšem tentokrát neobjevila ani jedna.

PC hráči tak zase mohli jednou jen tiše závidět konzolistům nějaké ty exkluzivní hry. Jenže doba o něco pokročila a dnes už vznikají pro sedmou generaci herních konzolí různé emulátory. Pro Xbox 360 je to jmenovitě emulátor Xenia, který už pomalu dokáže rozhýbat některé hry z Xboxu 360 na PC.

Emulátor Xenia prochází v posledních několika měsících celkem razantním vývojem, díky němuž už je “hratelná“ hra Halo 3 na PC. Jak můžete vidět na videu níže, tak hra dokáže běžet na PC pod API Vulcan při 30 fps, ale má problém s grafikou, tedy jmenovitě s texturami. Tak snad to vývojáři v blízké budoucnosti opraví.

A jak jsou na tom další hry? Menší obrázek si můžete udělat sami ze souhrnného testu některých XBLA videoher.

A takto dnes vypadá Dante's Inferno na Xenii.

Protože o emulaci Xbox 360 her na PC není zase takový zájem, odráží se to i ve financích na vývoj emulátoru, které dokáží programátoři na Patreonu vybrat. V případě emulátoru Xenia jde o pouhých 273 dolarů měsíčně. Pro porovnání, na Wii U emulaci (Cemu) vyberou vývojáři skoro 9000 dolarů měsíčně a na PS3 emulaci (RPCS3) 3 530 dolarů měsíčně.

Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Emulátor Xboxu 360 Xenia už dokáže rozjet na PC Halo 3 při 30 fps

Žádné komentáře.