CDR.cz - Vybráno z IT

Obrazem: Firefox míří do Metra ve Windows 8, chce být také ovládán dotykem

Firefox_Windows8Mode
Ať už se na microsoftí osmičky díváte jakkoliv, faktem zřejmě zůstává, že jejich koncepce je jakýmsi novým ukazatelem, kudy se další Windows budou vydávat. Pro vývojáře aplikací třetích stran tak není úplně dobré zůstat pozadu; budou-li chtít pokračovat, musí se přizpůsobit.

Prvního buildu nového Firefoxu s podporou "Metro mode" se zřejmě slibně dočkáme už velmi brzy, na rozdíl od slibovaného a aktuálně odloženého poštovního klienta Thunderbirda coby osmičkové aplikace. Nutno ovšem podotknout, že od léta loňského roku je pošťák vyvíjen již pouze komunitou, takže jakékoliv větší proměny a prodlevy je nutno akceptovat a přijímat s časovou tolerancí.

Nová vývojářská verze - Firefox Nightly – dle slov developerského týmu Mozilly již velmi dobře podporuje dotykové ovládání a disponuje upraveným rozhraním do prostředí Metra (Modern UI Style). Právě díky oficiálnímu vývojářskému Twitteru se můžeme nyní podívat na první screenshoty, které se počin snaží demonstrovat.

Firefox_Windows8Mode_04Firefox_Windows8Mode_01Firefox_Windows8Mode_02

Od nového buildu, který by měl být v nejbližších dnech uvolněn k otestování, se již očekává přítomnost řady Metra funkcí, tedy  podpory řady gest a akcí. Například "kouzelné okraje" se schovanými rychlými přístupy k přepínání panelů, oblíbeným položkám, vyhledávácímu a adresnímu poli či stahovaným souborům.

Firefox_Windows8Mode_05Firefox_Windows8Mode_06Firefox_Windows8Mode_07Firefox_Windows8Mode_03

Mozilla si od nové verze prohlížeče tak bude slibovat prolomení ledů a vystoupení "pouze" z desktopového pojetí internetového prohlížeče. Podle posledních statistik společnosti StatsCounter patří Firefoxu pěkné třetí místo a Mozilla rozhodně tímto způsobem vysílá signály, že se jej rozhodně nevzdá – ba naopak, hodlá se nadále rozvíjet a posilovat. Rozhodně nechce nechat případný potenciál nových uživatelů (a své stávající uživatele všanc) pouze Internet Exploreru a Google Chrome, který se jako první alternativní prohlížeč nabídl právě uživatelům nových Windows 8. Navíc je zde ještě další možnost rozvoje na platformu Windows RT, kde díky nastaveným technickým podmínkám absolutisticky kraluje microsoftí Internet Explorer. (Samozřejmě už existuje ne zrovna legitimní cesta pro instalaci aplikací třetích stran pomocí jailbreaku.)

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Obrazem: Firefox míří do Metra ve Windows 8, chce být také ovládán dotykem

Pátek, 15 Únor 2013 - 13:09 | Pepík Jan | RT widle cílí právě na ARM tablety, a co teprve...
Pátek, 15 Únor 2013 - 12:30 | Tom27 | tyjo celejch 7 zalozek se tam vejde na jednu...

Zobrazit diskusi