CDR.cz - Vybráno z IT

Formlabs představil nové rychlejší 3D tiskárny ve větší velikosti

Zdroj: Shutterstock

Formlabs přichází s novou řadou tiskáren, které přináší nejen pětinásobné zrychlení procesu tisku, ale i možnost vytvářet větší a složitější modely. Nové modely Form 4L a Form 4BL umožňují tisknout objekty až pětkrát větší než jejich předchůdci, což otevírá nové příležitosti pro průmysl i zdravotnictví. Tyto inovativní tiskárny nabídnou vyšší efektivitu a flexibilitu, zatímco kladou důraz na udržitelnost a snížení odpadu.

Formlabs, jeden z předních hráčů na poli 3D tisku, opět posouvá hranice této technologie. Jejich nová řada tiskáren, kterou uvedli na začátku letošního roku, slibuje výrazné zrychlení tisku – až pětinásobné oproti předchozím modelům. Nyní však Formlabs rozšířil nabídku o nové větší modely Form 4L a Form 4BL. Tyto tiskárny nabízejí nejen stejné výkonné funkce, ale zároveň možnost tisknout předměty téměř pětkrát větší než předchozí verze.

Větší a rychlejší: nová éra 3D tisku

Formlabs představuje revoluci v oblasti 3D tisku. Zatímco jejich modely Form 4 a Form 4B již představovaly výrazný skok kupředu díky rychlosti tisku až 80 mm/hodinu, nová verze 4L a 4BL je ještě o krok dál. Umožňují tisknout nejen větší objekty, ale díky inovativním technologiím dokáží zvládnout i velkoplošné výtisky během pouhých šesti hodin.

To, co dříve trvalo celý den, zvládnou nové modely za necelou třetinu času. Tato úspora času je zásadní zejména pro firmy, které potřebují rychlejší a flexibilnější výrobu prototypů nebo finálních výrobků. Například ve zdravotnictví, kde je rychlost a přesnost klíčová, mohou nové modely 3D tiskáren znamenat výrazné zkrácení čekacích dob na výrobu zdravotnických pomůcek nebo ortopedických implantátů.

Efektivita a udržitelnost: méně plastového odpadu, více možností

Formlabs se u nových modelů zaměřil nejen na rychlost, ale také na efektivitu a udržitelnost. Nový design kazet, které obsahují tiskový materiál, je navržen tak, aby urychlil distribuci pryskyřice do tiskárny. Díky tomu je proces tisku nejen rychlejší, ale také ekologičtější. Podle Formlabs se tímto designem podařilo snížit plastový odpad až o 63 % ve srovnání s předchozími modely.

Zdroj: Shutterstock

Kromě toho, že jsou tiskárny schopny vytvářet větší objekty, jsou zároveň schopny produkovat tisíce menších dílů denně. To je ideální například pro sériovou výrobu menších komponentů, což ocení především výrobní firmy z oblasti průmyslu a elektroniky.

Biokompatibilita: tisk pro zdravotnictví

Model 4BL je speciálně navržen pro využití v lékařství. „B“ v jeho názvu označuje biokompatibilitu, což znamená, že tiskárna dokáže vytvářet materiály, které jsou vhodné pro přímý kontakt s lidským tělem. Tato vlastnost je neocenitelná pro zdravotní aplikace, jako jsou zubní náhrady, chirurgické nástroje nebo ortopedické implantáty.

Možnost vytvářet zdravotnické pomůcky přímo na míru jednotlivým pacientům zajišťuje, že se tato technologie stává stále více standardem ve zdravotnictví. Díky větším tiskovým rozměrům je nyní možné vyrábět i větší a složitější modely, což otevírá nové možnosti například pro ortopedii nebo výzkumné laboratoře.

Flexibilita pro vývojáře

Další výhodou nových tiskáren od Formlabs je zavedení vývojářské platformy, která uživatelům umožňuje plnou flexibilitu při práci s tiskovými materiály. Vývojáři mohou nyní použít jakýkoliv licencovaný materiál, což jim poskytuje větší svobodu při výběru specifických materiálů pro různé projekty. Kromě toho mají uživatelé možnost přizpůsobit si nastavení tiskárny podle svých potřeb a propojit ji s libovolným softwarem, který používají ve svých vývojových procesech.

Tato flexibilita je klíčová především pro firmy a jednotlivce, kteří potřebují 3D tisk přizpůsobit svým specifickým požadavkům. Ať už se jedná o vývoj prototypů, lékařské aplikace nebo výrobu spotřebního zboží, nová platforma od Formlabs otevírá široké možnosti pro inovace a přizpůsobení.

Cena za technologický pokrok

S většími rozměry a lepšími funkcemi samozřejmě přichází i vyšší cena. Model Form 4L je v prodeji za 9 999 dolarů, zatímco původní Form 4 stojí 4 499 dolarů. Tento cenový rozdíl je však odůvodněn technologickými vylepšeními a možnostmi, které nové modely nabízejí.

Vzhledem k tomu, jaké výhody tyto nové 3D tiskárny přinášejí, je pravděpodobné, že si najdou své místo nejen v průmyslu, ale i v menších firmách, které se zabývají rychlou výrobou prototypů nebo personalizovaných výrobků.

Diskuse ke článku Formlabs představil nové rychlejší 3D tiskárny ve větší velikosti

Středa, 16 Říjen 2024 - 10:04 | DRK | Ty AI generované obrázky se hodí možná jako...

Zobrazit diskusi