CDR.cz - Vybráno z IT

Gaia může odhalit až 70 000 nových mimozemských světů

Vesmirna Observator Gaia
Podle odhadů odborníků z Princentonské univerzity bychom měli do desíti let objevit až 70 000 nových planet. Za tímto ohromným množstvím nově objevených světů bude stát Gaia - vesmírná observatoř Evropské kosmické agentury.

Astronomové odhadují, že vesmírná observatoř Gaia, která byla do kosmu vypuštěna v prosinci 2013, by mohla během své pětileté mise objevit přibližně 21 000 nových exoplanet. V případě, že se podaří prodloužit misi Gaii až na 10 let, tak by se toto číslo mělo vyšplhat až na 70 000 exoplanet.

Hlavním posláním vesmírné observatoře Gaia je napomoci astronomům vytvořit přesnou trojrozměrnou mapu naší galaxie Mléčné dráhy, a to dálkovým průzkumem přibližně jedné miliardy hvězd. Podrobnější 3D mapa galaxie, tak umožní astronomům zkoumat vývoj a strukturu galaxie v novém světle. Gaia dále měří vzdálenost hvězd, pomáhá jí v tom paralaxa (úhel, o který se nebeské těleso na obloze posune, je-li pozorováno z okrajových bodů vhodně zvolené základny). Vesmírná observatoř je vybavena dvěma dalekohledy s obdélníkovými zrcadly. Gaia má celkem 106 CCD čipů, každý s rozlišením 4500 x 1966 pixelů. Každý čip tak obsahuje téměř 9 miliónů pixelů. Výsledné rozlišení kamery Gaii je díky tomu téměř jedna miliarda pixelů.

Obecně přetrvává názor, že kolem každé hvězdy v naší galaxii obíhá minimálně jedna planeta. Odhaduje se, že by jen v naší galaxii mohlo být více než 100 miliard planet. První potencionálně mimozemský svět obíhající kolem hvězdy byl objeven v roce 1995. Od té doby objevili astronomové přes 2000 exoplanet. Největší množství těchto objevů připadá na vrub vesmírnému teleskopu Kepler (NASA), jehož úkolem bylo hledat vzdálené exoplanety podobné Zemi.

Gaia by měla uspokojit hlad astronomů po nových exoplanetách nejméně do roku 2018. Pak už by měl být k dispozici nový vesmírný teleskop JWST (NASA).

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gaia může odhalit až 70 000 nových mimozemských světů

Žádné komentáře.