CDR.cz - Vybráno z IT

Geomagnetická bouře ochromuje farmáře závislé na GPS

Zdroj: Shuttestock

Geomagnetická bouře způsobuje farmářům problémy s přesnými zemědělskými technologiemi, jako je GPS, což má za následek přerušení procesů setí a sklizně. Sezóna sázení kukuřice je ohrožena, a farmáři jako Kevin Kenney ze Nebrasky se snaží zvládnout tuto výzvu, kterou přináší nejsilnější geomagnetická bouře za posledních 20 let.

Geomagnetická bouře se stala noční můrou pro farmáře spoléhající na přesné zemědělské technologie. Vesmírné počasí v posledních dnech způsobilo narušení GPS a komunikačních systémů, což má devastující dopady na zemědělské procesy.

Zvýšená sluneční aktivita vedla k výpadkům navigačních systémů GPS, které jsou klíčové pro moderní traktory, včetně těch od značky John Deere. Tato technologie umožňuje farmářům precizní setí a sázku, avšak kvůli nedostatečné přesnosti způsobené geomagnetickou bouří je třeba dočasně přerušit tyto procesy, aby se zabránilo potenciálním chybám.

Zdroj: Shutterstock

Traktory John Deere se spoléhají na systémy známé jako Real-Time Kinematic (RTK), které umožňují extrémně přesné zemědělské práce až na centimetrovou úroveň. Nedostatečná přesnost v důsledku geomagnetické bouře může způsobit komplikace při sklizni a péči o plodiny.

Tato situace nastává v době, kdy je sezóna sázení kukuřice v plném proudu, což zvyšuje tlak na farmáře. Kevin Kenney, farmář z Nebrasky, sdílí: „Všechny traktory jsou nyní vypnuté na polích kvůli sluneční bouři.“ Mnoho farem bylo nuceno pozastavit výsadbu, zatímco jiné se snaží pokračovat a doufají v to nejlepší.

Aktuální geomagnetická bouře je jednou z nejsilnějších za posledních 20 let. I když její intenzita později klesla, očekává se další nárůst, zejména v souvislosti s příchodem intenzivních výronů koronální hmoty ze Slunce. Tato situace má dramatický dopad na farmáře, jejichž živobytí závisí na přesných technologiích, jež jsou citlivé na geomagnetické vlivy.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Geomagnetická bouře ochromuje farmáře závislé na GPS

Úterý, 14 Květen 2024 - 16:27 | Gojko Klatić | Kukuřice se seje. Informační kvalita vašich...

Zobrazit diskusi