CDR.cz - Vybráno z IT

Google Disk zavádí limit pro množství nahraných souborů. Koho se změna dotkne?

Zdroj: Shutterstock

Společnost Google zavádí nové omezení pro všechny uživatele cloudového úložiště Google Disk. Je zde nově stanoven maximální počet souborů, které můžete na jednom úložišti nahrát, na pět milionů. Postihne to zejména sdílená úložiště a uživatele, kteří na disk nahrávají celé složky s dílčími soubory.

Společnost Google již před dlouhou dobou zavedla službu Google Fotky, která byla neomezená. Většina uživatelů mobilního operačního systému Android si tak ukládala všechny své fotky a videa právě tam. Pak přišla šokující zpráva, že Google nabízí pro své cloudové úložiště, což znamená jako pro Google Fotky, tak pro Google Disk, bezplatný volný prostor pouze do 15 GB.

Nyní se objevila podobně další zpráva, kdy se Google rozhodl omezit i samotný počet souborů, které si můžete na Google Disk nahrát. Současný limit je tak nastaven na pět milionů souborů, přičemž platí i limit vyčerpání oněch 15 GB bezplatného volného úložiště. Dokonce prý nezáleží ani na typu či velikosti jednotlivých souborů.

Zdroj: Shutterstock

Pokud dosáhnete tohoto limitu, budete vyzváni ke smazání některých ze stávajících souborů a posléze vám bude umožněno pokračovat v nahrávání nových. Je nutné upozornit, že pro určení celkového počtu souborů na cloudovém úložišti se započítávají i soubory, které jste smazali, ale stále se nachází v koši.

Samotný Google tuto novinku zavedl, ale nikterak se k ní zprvu ani nevyjádřil či oficiálně neoznámil. Již před několika měsíci se objevili reakce některých uživatelů, kterým se objevovala chybová hláška pro překročení počtu souborů. Pozdějí Google tuto hlášku změnil na „Chyba 403“.

Naštěstí se Googlu nakonec vyjádřil a oficiálně oznámil nové omezení a potvrdil, že se nejedná o chybu ale nové omezení, kterým chce zabránit zneužívání služby a nastolit její větší stabilitu. Běžného uživatele by tento problém prý neměl nijak zvlášť zasáhnout, ale problém může nastat, když se jeden disk sdílí mezi několika účty a je zahlcován extrémním množstvím položek. Počty souborů se také mohou snadno nasčítat, pokud na Google Drive nahráváte například celé složky programů, které mohou v jednotlivých podsložkách obsahovat enomrní počet souborů. 

Diskuse ke článku Google Disk zavádí limit pro množství nahraných souborů. Koho se změna dotkne?

Čtvrtek, 6 Duben 2023 - 14:02 | Jan Smetana | Jinak receno, kdybych celych 15GB zaplnil 5 000...
Čtvrtek, 6 Duben 2023 - 06:43 | Arctia | 18:15 | Na twitterovém účtu @googledrive firma...

Zobrazit diskusi