CDR.cz - Vybráno z IT

O něco blíže MS Office: Google představil offline editaci v online balíku Docs

Google Docs Offline mod
Upravovat dokumenty nám internetový gigant doposud umožňoval jen s aktivním internetovým připojením. Tomu bude brzy konec a použitelnost balíku se rozroste. Ale že to trvalo...

Konference Google I/O přinesla spoustu informací o budoucím směru firmy a především pak o chystaných produktech a změnách. O jedné z nich se rozhovořil Clay Bavor, zastupující vývoj Google Apps, kam patří i oblíbený online kancelářský balík Google Docs, nebo chcete-li Drive.

Právě nástroj pro tvorbu, editaci a prohlížení kancelářských souborů se dočkal jedné důležité funkce. Uživatelé služby při úpravách již brzy nebudou závislí na internetovém připojení, a to nejen z prostředí plnohodnotného prohlížeče, ale i v mobilních zařízeních. Bavor vše představil na Google Drive, kdy upravoval textové dokumenty pomocí nástroje ze zmíněného balíku offline.

Za vším stojí poměrně nevýrazná změna, která však dovolí při odpojení od internetu ukládat dat do lokální cache paměti. Podobného efektu lze dosáhnout díky speciálním doplňkům pro prohlížeče, ale připravované řešení vyniká podporou všech zařízení, na kterých je Docs/Drive dostupný.

V tuto chvíli vývojáři pracují na možnosti upravovat tabulky a prezentace, přičemž vše by mělo trvat maximálně několik dní. Je zajímavé, že se podobných vylepšení dočkáváme až nyní, kdy už spousta konkurenčních cloudových služeb (např. Evernote) tuto funkci nabízí. Nicméně se jedná o kladnou změnu a je dobré vidět, že přestože to někdy trvá, nezůstanou důležité návrhy a připomínky od komunity nepovšimnuty.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku O něco blíže MS Office: Google představil offline editaci v online balíku Docs

Pátek, 29 Červen 2012 - 17:29 | BTJ | Je to gugl, neni to vyhledavac, bude to stat za...

Zobrazit diskusi