CDR.cz - Vybráno z IT

Google musí podřídit Zprávy nové legislativě EU, bude zobrazovat jen nadpisy

Ještě nedávno jste mohli v aplikaci Google Zprávy vidět seznam doporučovaných článků včetně nadpisů, perexů a náhledových obrázků. To se ale v poslední době změnilo, nyní tam najdete spíše jen seznam titulků bez doplňujících informací. Na vině je důležitá legislativní změna ze strany Evropské unie.

zdroj: Shutterstock

U nás v České republice byla zabudována do autorského zákona směrnice Evropské unie, která upravuje zobrazování obsahu, jež by právě mohl podléhat autorskému zákonu nebo mohl být chráněn. Podle některých odborníků jde o nastavení férových podmínek jak pro technologické giganty, tak pro tvůrce obsahu.

Z jejich pohledu totiž Google práci těchto tvůrců obsahu jen využívá k vlastnímu obohacení. Je zde ale poměrně velké riziko, že se tato změna a snaha mine účinkem. Daleko pravděpodobnější totiž je, že Google přestane tento omezený obsah tolik zobrazovat, čímž se zobrazí i menšímu počtu čtenářů a škodné na tom budou především redakce těchto časopisů.

zdroj: Shutterstock

Samotní tvůrci obsahů však díky zajímavým náhledovým obrázkům i díky perexu na svůj web lákali většinu čtenářů. Pokud se budou zobrazovat pouze titulky, přenese se veškerá snaha zaujmout čtenáře na ně a povede to plošně pouze k větší tvorbě tzv. clickbaitů. Google ve svém tiskovém prohlášení přiznal, že nová legislativa bude mít negativní dopad na kvalitu jeho služeb a produktů.

Taková legislativa není dle jeho mínění užitečná pro nikoho. Obdobný spor nastal již loni ve Francii a také byl velice elegantně vyřešen. Google se dohodl s jednotlivými tvůrci obsahu, kteří mu dali souhlas zobrazovat celé obrázky i perex a pokud někdo odmítl, tak Google u něj zobrazuje jen titulek a ještě omezeně. V případě, že by naše Vláda kladla odpor tomuto mírovému řešení, které je dobré pro obě strany, může se opakovat Španělský scénář, kdy Google zkrátka službu Zprávy rovnou vypnul.

Diskuse ke článku Google musí podřídit Zprávy nové legislativě EU, bude zobrazovat jen nadpisy

Sobota, 24 Prosinec 2022 - 12:09 | Zog Zogothowics | Čichák si zas nenastupoval ani základy.
Pátek, 23 Prosinec 2022 - 21:23 | corwin78 | Asi by bylo dobré říct, že za to rozhodně nemůže...
Pátek, 23 Prosinec 2022 - 18:26 | Gaunter | Dnes keď Google nenájde a nezobrazí nejakú firmu...
Pátek, 23 Prosinec 2022 - 16:21 | roob | to je ako keby som mal predajnu "tovaru...
Pátek, 23 Prosinec 2022 - 14:08 | Jan Smetana | ".. z jejich pohledu totiž Google práci...

Zobrazit diskusi