CDR.cz - Vybráno z IT

Google na svém I/O představí Brillo OS pro IoT

Google Io
S nadcházejícím Google I/O bude představen další OS z dílen Googlu. Ponese jméno Brillo a bude zaměněřen na "Internet of Things" zkráceně IoT.

Google má již OS téměř na všechny platformy. Díky novému OS Brillo přibudou i chytré spotřebiče. Brillo OS bude oficiálně představeno na nadcházejícím Google I/O koncem tohoto měsíce.

Brillo OS mají na svědomí stejní vývojáři z Googlu, kteří mají na starosti Android. Není tedy divu, že se v základu tak bude jednat právě o odlehčený Android, který dokáže běžet i s takovým málem, jako je 32 MB RAM. 

Brillo

V dnešní době jsme již zvyklí na různá propojená zařízení jako např. bezdrátová sluchátka, smartwatch nebo fitness náramek. Proto se není čemu divit, že tento trend přichází i do našich domácností. Časem bychom se tak mohli dočkat lednice, která vám pošle SMS s nákupním seznamem chybějícího jídla. Již dnes máme zámky, které se odemykají kartou, nebo heslem. Je tedy jen otázkou času, kdy je budete moct odemknout pomocí aplikace v telefonu. Další kapitola pak bude bezpečnost těchto vymožeností...

I když téměř již všechny velké společnosti pracují na svých IoT platformách, zatím zde nejsou zavedené žádné standardy ani společnosti, které budou vyvíjet potřebné spotřebiče. Daný spotřebič bude komunikovat pouze se zařízeními od Applu či Samsungu na základě jejich už uzavřených smluv. Není zde však určen žádný standard, který by měly splňovat.

Brillo Os

V IoT se již angažuje Apple se svojí platformou HomeKit, Samsung bude využívat Tizen, Microsoft zapojí svůj Windows 10 IoT Core. V neposlední řadě se zapojí určitě i Huawei se svým Lite OS. Google tedy nasedl do pomalu se rozjíždějícího vlaku.

Výhodou pro Google však může být samotný Android, který je globálně jeden z nepoužívanějších OS na smartphonech. Další esem v rukávu je cena. Svůj Brillo OS totiž poskytne všem výrobcům zdarma. Google navíc dokazuje, že má ve své firmě pouze experty v oboru. Důkazem je funkční termostat Nest, bezdrátová kamera Dropcam nebo společnost Revolv, která se zabývá chytrým řešením a automatizací domácností.

Smart Home

Uvidíme, třeba časem v domácnosti nebudeme potřebovat žádné vypínače, čudlíky nebo ovladače. Na vše nám bude stačit pouze chytrý telefon. Zprvu pouhá utopie se nakonec stane skutečností...

Zdroje: 

1, 2, 3, 4

Daniel Szkrobisz

Absolvent HŠML v Mariánských Lázních, který se víc než o gastronomii zajímá o IT a takové to domácí montování.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google na svém I/O představí Brillo OS pro IoT

Pondělí, 25 Květen 2015 - 18:11 | HKMaly | Kdyz ja bych radsi ty vypinace ...

Zobrazit diskusi