CDR.cz - Vybráno z IT

Google Play přidává novou sekci s „offline hrami“

nepřehlédněte
Nová sekce nalezne jistě docenění u uživatelů, kteří si nemohli z důvodu FUPu či datové nedostupnosti v danou chvíli spustit svou oblíbenou hru, protože vyžadovala po spuštění aktivní připojení k internetu.

Průběhový čas v nadpise jsem zvolil záměrně. Nová „offline“ sekce totiž není zatím nikterak skrze Google Play dohledatelné, otevřít si jí můžete pouze na tomto přímém odkazu. Stejně tak aktuálně sdružuje celkem 54 herních titulů (namátkou zmiňme třeba Tank Hero, Prince of Persia, Into the Dead, MineCraft či Assassin´s Creed), což určitě nebude finální složení. Začlenění do kategorie a přidávání jednotlivých dalších her dozajista ještě poroste.

Požadavek aktivního připojení k internetu má (bohužel) u řady her své opodstatnění. Využívají jej pro multiplayerové hraní, realizaci mikroplateb či aktualizaci reklamních sdělení. I když kvůli tomu poslednímu si řada uživatelů data právě vypínala úmyslně, některé herní aplikace si tento přístup ošetřily svým zablokováním s varovnou hláškou o nutném zobrazování reklam do doby, než bude připojení opět obnoveno.

Screenshots 2014 07 27 16 49 13

U některých titulů však smysl aktivního připojení trochu pokulhává. Tedy jest nutný přístup k internetu i přes nulový vliv na samotné hraní. Jde například o hry, které ukládají pravidelně hráčské skóre pouze na oficiální server, nové funkce do hry distribuují napřímo po spuštění aplikace (nikoliv oficiálně přes obchod ve formě aktualizace), či vyžadují pro spuštění i hry pro jednoho hráče stažení autentizačních dat (možná pro statistiku, čert ví proč).

Ať už je požadavek na internet z hlediska vývoje dané hry nutný nebo ne, Google svým počinem nabízí uživatelům (a vlastně i takovou podporu některým vývojářům) tento jednoduchý smysluplný filtr, který naservíruje herní tituly slovy klasika: stáhni a jeď.

Přidání „offline“ kategorie tak navazuje na probíhající změny v rámci Google Play z minulého týdne, kdy společnost Google už také nebude hry se skrytými náklady (mikroplatbami) prezentovat jako „free“.

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google Play přidává novou sekci s „offline hrami“

Žádné komentáře.