CDR.cz - Vybráno z IT

Google podle vyhledávacích dotazů odhalí restaurace se špatnou hygienou

Společnost Google ve spolupráci s Harvardskou univerzitou vyvinuli novou funkci Finder, která má za úkol sbírat data od návštěvníků restaurací, kteří vyhledávají ve svém prohlížeči pojmy týkající se zažívacích potíží.

Návštěva restaurace nemusí být vždy spojena s příjemným gastronomickým zážitkem. Občas se stává, že po obchodu z restaurace je návštěvníkům těžko nebo přímo špatně. V těch nejhorších případech může jít i otravu. Tento problém trápil pravděpodobně i někoho z Googlu, jelikož tamější výzkumníci spolu s Harvardskou univerzitou společně vyvinuli algoritmus, který se zaměřuje na identifikaci špatných restaurací, po jejichž návštěvě trpěli někteří strávníci zažívacími potížemi.

Novou funkci vybavenou strojovým učením pojmenovali Finder. Princip fungování je prostý – Finder je vyvinut tak, aby dokázal zpracovávat různé údaje od svých uživatelů. Na základě došlých informací pak vytvoří hodnocení restaurace a vytipuje ty rizikové. Informace od uživatelů budou získávány třeba z historie jejich vyhledávání.

Pokud si uživatel bude po pobytu v restauraci vyhledávat pojem živočišné uhlí nebo zažívací problémy, zalarmuje se Finder. Ten díky velkému bratru Googlu, jeho Kalendáři nebo geolokačním informacím buďto ví přesně, kdy byl návštěvník v jaké restauraci, nebo je při nejmenším schopen zjistit v jaké lokalitě se návštěvník pohyboval.

V případě, že Google obdrží větší množství podobných hlášení ze stejné oblasti, bude schopen konkretizovat stravovací zařízení, které je příčinou obtíží. Jednou z uvažovaných možností je i napojení této funkce na místní hygienické stanice, které by díky tomu mohly snadněji odhalovat nejen špatná stravovací zařízení, ale i zárodky různých epidemií, a snadněji tak zamezit dalšímu šíření.

Podle zpráv od Googlu není prozatím Finder v provozu. Poukazuje také na to, že veškerý sběr dat je v souladu s podmínkami, se kterými uživatelé souhlasí.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google podle vyhledávacích dotazů odhalí restaurace se špatnou hygienou

Žádné komentáře.