CDR.cz - Vybráno z IT

Google porovnal zalidnění veřejných míst před a během pandemie z nasbíraných dat

Společnost Google vzala svá anonymizovaná data o poloze lidí na veřejných místech a porovnala je s aktuálním stavem. Chce tímto mapovat pohyb lidí a pomoci lékařům v boji proti COVID-19.

Zdroj: Pixabay

Na základě současných vládních opatření dochází ze dne na den k dramatickému úbytku lidí nejen na veřejném prostranství, ale i v obchodech a restauracích. Google nyní provedl zajímavé porovnání údajů o výskytu lidí na těchto místech před pandemií koronaviru a nyní v době nouzového stavu.

Tyto data již začala společnost Google zveřejňovat v praktických přehledech s vývojem návštěvnosti veřejných míst. Hlavním smyslem je pomoc zdravotníkům v boji proti koronaviru. V první etapě je v plánu zveřejňovat data pouze pro státy či velké regiony. Do budoucna však Google plánuje zpracovávat data i za daleko menší oblasti.

Zdroj: Pinterest

V přehledu pak můžeme nalézt data za nejkratší interval až 72 hodin z pracovišť, obchodů, lékáren, parků, či nádraží. Konkrétně pro Českou republiku jsou údaje porovnávající současnou a běžnou situaci následující:

  • -73 % návštěvnosti restauracích, nákupních centrech, knihoven a muzeí
  • -26 % návštěvnosti v obchodech s potravinami, drogériích nebo lékárnách
  • -24 % návštěvnosti ve veřejných parcích či přírodních rezervacích
  • -61 % množství lidí na vlakových, tramvajových a autobusových nádražích a zastávkách
  • -31 % přítomnosti lidí v jejich zaměstnání – kanceláře, továrny, ...
  • +11 % naopak stoupla aktivita lidí v okolí jejich trvalého bydliště

Zajímavé pak je porovnání i v rámci jiných zemí, kde jsou poklesy, třeba jako v Německu, ještě nižší. Němci se také naučili daleko více nakupovat potraviny on-line, o čemž svědčí i více jak 50% pokles návštěvnosti obchodů s potravinami. Google plánuje tyto údaje pravidelně aktualizovat, takže je pravděpodobné, že se čísla změní a že se do nich promítne i včerejší vládní uvolnění.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google porovnal zalidnění veřejných míst před a během pandemie z nasbíraných dat

Žádné komentáře.