CDR.cz - Vybráno z IT

Hesla už nefrčí, zkuste to s levným USB klíčem: Nově ochráníte i Google účet

nepřehlédněte
Security logo
Heslo musí být dostatečně dlouhé, bezpečné a složené z různých písmen, znaků a číslic. Ani to však někomu pro klidné spaní nemusí stačit. Co to tedy zkusit třeba s FIDO U2F USB klíčem? Google konečně umožňuje jeho využití každému.

Málokdo dnes může říci, že pro něj jeho účet ve virtuálním prostoru nemá žádnou cenu. Ať už se bavíme o citlivých datech, službách propojených s platební kartou apod., měl by uživatel za každou cenu snažit využívat co nejbezpečnějších způsobů ochrany.

U Google šlo doposud mluvit o tzv. dvoufázovém ověření, kdy uživatel za využití mobilního telefonu mohl získat časově omezený kód, který zadal do příslušného pole a poté došlo k přihlášení. Dvoufázové ověření přinejmenším způsobí, že útočník, jenž by se náhodou dostal k vašemu heslu, bude mít před sebou další překážku.

Google Security Key

Zatímco v případě SMS ověření je zde stále hrozba phishingu a zachycení kódu přes falešnou stránku, u platformy FIDO Security Key by měla být tato hrozba eliminována. Při komunikaci mezi zařízením a servery Google je využíváno privátního klíče, přičemž samotný klíč na zařízení je taktéž v zašifrované podobě. Pro správné fungování je nutné využít desktopový prohlížeč Google Chrome (nezávisle na platformě) a samozřejmě připojit samotný klíč přes USB.

Apple Pay

Cena fyzického FIDO U2F (Universal 2nd Factor) klíče se na internetu pohybuje v řádu stovek korun, což je poměrně malá investice. Standard této technologie mj. zahrnuje také čtečky otisků prstů, skenery sítnice, bezdrátová Bluetooth a NFC zařízení, nebo třeba hlasové a vizuální rozpoznávání. Letošek je pro ekosystém FIDO dobrým rokem. Vedle samotného Google přislíbili podporu také společnosti jako je Samsung či PayPal.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Hesla už nefrčí, zkuste to s levným USB klíčem: Nově ochráníte i Google účet

Neděle, 2 Listopad 2014 - 05:03 | casial | Přemýšlím, jak na tenhle komentář reagovat ,...
Čtvrtek, 23 Říjen 2014 - 06:34 | onelook | Sice z toho třeba nepůjde vykrást klíč, ale pokud...

Zobrazit diskusi