CDR.cz - Vybráno z IT

Google prohrál soudní spor s Epic Games, Play Store se musí otevřít konkurenci

Zdroj: Shutterstock

Americký soudní verdikt donutil Google k otevření svého Play Store pro konkurenční aplikace. Společnost se bude muset přizpůsobit novým pravidlům, což bude mít zásadní dopad na způsob distribuce aplikací v ekosystému Android.

Google musí otevřít Play Store

Společnost Google čelí zásadní změně po čtyřletém soudním sporu s herní společností Epic Games, tvůrci populární hry Fortnite. Soudce amerického okresního soudu James Donato vydal trvalé opatření, které nutí Google otevřít svůj obchod Play Store konkurentům. Google nyní bude muset umožnit alternativní obchody s aplikacemi přístup do své platformy, což otevírá dveře vývojářům, kteří své aplikace chtějí distribuovat prostřednictvím jiných obchodů než Google Play.

Rozhodnutí bylo přijato jako součást rozsáhlého antimonopolního řízení, v němž Epic Games obvinil Google z monopolního postavení v oblasti distribuce aplikací a zneužívání své dominantní pozice na trhu. Rozsudek zahrnuje řadu povinností, které Google musí splnit během příštích tří let, včetně umožnění alternativních obchodů s aplikacemi na zařízeních Android.

Klíčové body rozhodnutí

Jedním z klíčových aspektů rozsudku je povinnost společnosti Google zpřístupnit alternativní obchody s aplikacemi přímo ve svém obchodě Play Store. To znamená, že uživatelé si budou moci stáhnout aplikace z jiných obchodů přímo přes Google Play, což je významný odklon od dosavadní praxe. Společnost také nesmí uzavírat exkluzivní dohody s vývojáři, které by bránily distribuci jejich aplikací na jiných platformách.

Zdroj: Shutterstock

Google bude také omezen ve svých pravidlech pro fakturaci. Doposud vyžadoval, aby vývojáři používali výhradně jeho vlastní platební systém pro nákupy v aplikacích. Podle nových pravidel to již nebude možné a vývojáři budou moci informovat uživatele o alternativních platebních metodách, které by mohly být pro uživatele výhodnější.

Důsledky pro Google a Android

Google se k rozhodnutí vyjádřil s tím, že se proti němu odvolá. Společnost argumentuje, že Android je otevřená platforma, na které měli vývojáři vždy širokou škálu možností, jak distribuovat své aplikace. Lee-Anne Mulholland, viceprezidentka pro regulatorní záležitosti společnosti Google, uvedla, že většina zařízení Android již přichází s několika předinstalovanými obchody s aplikacemi, a že rozhodnutí soudu podceňuje konkurenceschopnost platformy.

Mulholland také zdůraznila, že Epic Games své aplikace, včetně Fortnite, distribuují nejen prostřednictvím Google Play, ale i přes Samsung Galaxy Store, vlastní obchod Epic Games Store a prostřednictvím přímého stahování (sideloading). Uvedla, že vývojáři na Androidu mají výrazně větší svobodu než na konkurenčních iPhonech od Applu.

Antimonopolní řízení

Rozhodnutí soudu přišlo v návaznosti na prosincový verdikt poroty, která shledala Google vinným z porušení amerických antimonopolních zákonů. Podle poroty měl Google nelegální monopol na distribuci aplikací a in-app nákupy na zařízeních Android. Verdikt také kritizoval obchodní dohody mezi Googlem a vývojáři her či výrobci zařízení, které byly shledány jako nekalé praktiky omezující konkurenci.

Je zajímavé, že podobný případ vedla společnost Epic Games i proti Applu, kde však rozsudek dopadl ve prospěch společnosti Apple. Na rozdíl od sporu s Googlem, který rozhodovala porota, o osudu sporu s Applem rozhodoval pouze soudce. Epic Games ve svém sporu s Applem utrpěl výraznou porážku.

Google a Epic Games nyní vytvoří tříčlennou komisi, která bude dohlížet na to, jak Google dodržuje nové podmínky. Komise bude řešit také technické problémy vyplývající z rozhodnutí soudu a monitorovat případné komplikace.

Dopad na vývojáře a uživatele

Pro vývojáře aplikací na Androidu se otevírají nové možnosti, jak oslovit uživatele mimo Google Play. Alternativní obchody s aplikacemi mohou nabídnout nižší poplatky za distribuci, flexibilnější podmínky a lepší monetizační strategie. Uživatelé Androidu tak budou mít větší výběr aplikací a také možnost provádět nákupy za nižší ceny, pokud vývojáři nabídnou alternativní platební metody.

Tento krok také znamená významný posun v roli, kterou Google hraje v ekosystému Android. Může dojít k většímu rozdělení trhu s aplikacemi, což potenciálně sníží dominanci Google Play. Přestože Google bude nadále jedním z hlavních hráčů, toto rozhodnutí může podpořit rozvoj konkurence a inovací v oblasti distribuce aplikací.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google prohrál soudní spor s Epic Games, Play Store se musí otevřít konkurenci

Žádné komentáře.