CDR.cz - Vybráno z IT

Google se chystá smazat data uživatelů. Jak tomu zamezit ve vašich případech?

Zdroj: Shutterstock

Google se chystá smazat obsah některých neaktivních účtů od 1. prosince. Pokud u Googlu hostujete svůj E-mail, máte na cloudu uložené fotografie, kalendář nebo dokumenty, měli byste si přečíst tento článek a zjistit, jak je proti tomuto uchránit.

Google oznámil, že od 1. prosince 2023 začne mazat obsah některých neaktivních účtů. Toto opatření se týká účtů, které nebyly použity po dobu nejméně dvou let. Google tvrdí, že tím chce zvýšit bezpečnost a uvolnit místo pro ty aktivnější uživatele. Rovněž upozorňuje, že tato politika se nevztahuje na firemní účty.

Pokud jste tedy mezi těmi, kteří mají neaktivní Google účet uživatelského typu, měli byste si být vědomi, že tato změna může vaše data ovlivnit. Google totiž smaže veškerý obsah, který jste uložili na svém účtu, včetně Gmailu, fotek, knihoven, událostí ve vašem kalendáři a také archivů s dokumenty. 

Zdroj: Shutterstock

Nicméně nemějte strach. Je více než jednoduché se této nálepky "Neaktivního uživatele" zbavit. Stačí když provedete jeden z těchto kroků: 

  • Přihlaste se do svého Google účtu. Tím si zajistíte, že váš účet bude Google považovat za aktivní a nebude podléhat smazání. Pokud jste zapomněli své heslo nebo uživatelské jméno, můžete využít nástroje pro obnovu účtu.
  • Vytvořte si zálohu svých dat. Pokud si chcete být jisti, že vaše data budou v bezpečí i v případě, že ztratíte přístup k vašemu Google účtu, můžete si vytvořit zálohu svých dat na jiném zařízení nebo službě. Google vám nabízí tuto možnost - stáhnout si svá data pomocí nástroje Google Takeout. Tento nástroj vám umožňuje vybrat, které služby a data chcete zálohovat, a vytvoří vám archiv, který si můžete uložit na svůj počítač, disk, cloud nebo třeba NAS.
  • Zkontrolujte si nastavení úložiště. Google nabízí každému uživateli 15 GB volného úložiště, které je sdíleno mezi všemi službami. Pokud překročíte tento limit, můžete si koupit další místo nebo smazat některé soubory, které už nepotřebujete. Google vám také umožňuje vidět, kolik místa zabírá každá služba, a upozorní vás, pokud se blížíte k plné kapacitě.
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google se chystá smazat data uživatelů. Jak tomu zamezit ve vašich případech?

Žádné komentáře.