CDR.cz - Vybráno z IT

Všechno nejlepší k 14. narozeninám strýčku Google! Jak žiješ?

google-bday
Strýček Google včera oslavil čtrnácté narozeniny. Podívejme se na realitu včerejšího narozeninového dne, jak se Googlu na světě daří a na současnost široké palety Google služeb.

Společnost Google založili v září roku 1998 Larry Page a Sergey Brin. Datum narozenin stanovené na včerejší den je pravděpodobně uměle vytvořené, protože oficiální založení firmy připadlo na 8. září. Doména Google.com sahá dokonce ještě o jeden rok do minulosti na 15. září. Název společnosti a vyhledávače vznikl zkomoleninou slova "googol", které označuje číslo 1 se 100 nulami. První investici dostali mladí podnikatelé od Sun Microsystems vydáním šeku na $100 000 pro v té době neexistující společnost Google Inc. Od té doby se firma rozrůstá na základě oblíbenosti vyhledávacího enginu a v roce 2004 se jí daří získat investici v hodně $25 miliónů. Unikátní projekt dvou kamarádů ze školních lavic se stává skutečností díky rozšiřování portfolia služeb jako Google Maps nebo koupí Androidu.

Pěkně zpracovanou Google evoluci od OnlinePHD můžete shlédnou zde:

Google se brzo stává nejnavštěvovanější stránkou na internetu ve Spojených státech s necelými dvěma miliardami uživatelů po celém světě. Z tohoto trůnu byl sesazen až v roce 2010 Zuckerbergovým Facebookem, ale rychle se oklepal a podpořil vlastní sociální síť Google+, která dnes dosahuje velkých úspěchů. Facebooku se sice rovnat nemůže, ale letos 17. září překonal G+ hranici 400 miliónů uživatelů, což je docela hezké číslo po čtrnácti měsících provozu.

Nebyl by Google Googlem bez mnoha dalších služeb, které společně vytváří kompatibilní prostředí pro sdílení nejrůznějšího obsahu. Důležitou součást ve vytváření kompaktního prostoru tvoří bezpochyby převzetí jedničky ve sdílení videí - YouTube, která do jisté míry nahradila Google Videos. Aby však Google držel laťku efektivity svých služeb stále vysoko, často sahá k poměrně drastickým změnám a nezřídka dochází k ukončování služeb, které nenaplňují předpoklady na 100 %. Tímto způsobem nás opustily hlášky Google Buzz, Google Wave a na pomyslném hřbitově vypnutých Google služeb se má v listopadu 2013 ocitnou také iGoogle.

use-the-frkin-google
 
Tagy: 
Zdroje: 

pcporadenstvi.cz #1, #2, #3, onlinephd, wiki

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Všechno nejlepší k 14. narozeninám strýčku Google! Jak žiješ?

Žádné komentáře.