CDR.cz - Vybráno z IT

Google ukončí 1. července RSS službu Google Reader

rip-google-reader
Kola úklidu ve službách internetového giganta společnosti Google se opět trochu roztočila a k prvnímu letnímu prázdninovému dni semelou populární službu Google Reader.

Odběr a správa RSS je pro řadu uživatelů internetu stále ještě jedním z hlavních prioritních kanálů pro získávání čerstvých zpráv a novinek. Služba Google Reader, která vznikla jako experimentální projekt Google Labs, se na světlo světa dostala už v roce 2005 a velmi rychle si získala spoustu aktivních uživatelů.

google-reader-ends

Pokud snad službu neznáte, velmi jednoduše se dá charakterizovat jako "online agregátor RSS kanálů". Dnes uživatelům nabízí mimo samotného automatického odběru i kategorizaci a třídění vybraných RSS kanálů do definovaných složek a zájmových okruhů. Díky široké expanzi si služba zasloužila i vytvoření řady podpůrných pluginů/add-onů pro internetové prohlížeče (administrace či rychlý přístup do služby) nebo oficiální aplikaci pro Android.

Přes všechnu solidní popularitu se však situace pro Google jeví jasně: nemá smysl službu ve svém portfoliu nadále udržovat. K prvnímu červenci letošního roku bude ukončena. Uživatelé tak mají cca tři měsíce na hledání vhodné alternativy. Svá stávající data z Google Reader si samozřejmě pro import do nových čteček či online služeb nebo aplikací mohou vytáhnout pomocí tohoto nástroje. Jako hlavní důvody zrušení uvádí Google na svém blogu především klesající zájem o Reader a aktuální firemní politiku, která velí soustředit veškerou energii na méně projektů, než méně energie rozlévat mezi více služeb.

google-reader

Ukončení služby je přinejmenším pro Google uživatele určitě nemilou zprávu, zejména s ohledem na avizované listopadové ukončení služby iGoogle, která mimo řady webových aplikací nabízela také kompaktní RSS čtečky. Že by se ale na druhou stranu jednalo o nečekaný krok, to také tvrdit úplně nelze. Google Reader byl zejména v posledních měsících dost opomíjenou službou, žádné významné aktualizace se nekonaly. Stejně jako u mobilní aplikace, u které došlo k drobným úpravám naposledy před rokem. I přesto však náhlé striktní rozhodnutí je určitě svým způsobem jasným signálem, že Google velmi přísně hlídá kvalitu a zájem o své služby a že je schopný také radikálních rozhodnutí a škrtů. V celé situaci budou bezpochyby hrát významnou roli i sociální sítě (vlastní zájem o větší rozjezd Google+), které tak z nemalé části úlohu RSS kanálů přebírají.

Tagy: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Google ukončí 1. července RSS službu Google Reader

Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 22:18 | Pan_Filuta | Těšíme se! Jinak jde Feedly nějak nastavit, aby...
Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 16:45 | HKMaly | "V celé situaci budou bezpochyby hrát...
Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 10:44 | Michal Dobrodenka | Zrovna som chcel prejst na Google reader....
Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 10:38 | Jiří Molnár | Kolega mi dnes doporučil službu "feedly.com...
Čtvrtek, 14 Březen 2013 - 08:19 | sarlej | Hned po ranu takove nemila zpravy :-( Reader je...

Zobrazit diskusi