CDR.cz - Vybráno z IT

Google vytáhl do války proti deepfake. Připravil další vylepšení vyhledávání

Zdroj: Shuttestock

Google oznámil významná vylepšení svého vyhledávacího systému, zaměřená na boj proti deepfake a ochranu soukromí uživatelů. Nové technologie a postupy umožní efektivnější identifikaci syntetického obsahu a lepší kontrolu nad osobními údaji.

Ve středu společnost podrobně popsala, jak bude nově nakládat s explicitním falešným obsahem nebo nesouhlasnými deepfakes ve Vyhledávání. Dosud bylo možné požádat Google o odstranění takového obsahu z výsledků vyhledávání, nyní však Google půjde ještě dále a bude filtrovat všechny duplikáty tohoto obrázku a podobné explicitní výsledky z dalších vyhledávání.

Zdroj: Shutterstock

Tato změna má pokrýt širší spektrum oblastí, kde by se škodlivý obsah mohl skrývat, i po úspěšném požadavku na odstranění. Proces se vztahuje jak na nesouhlasné obrázky, tak na falešné explicitní snímky. Google také aktualizoval své systémy hodnocení, aby upřednostňoval poskytování vysoce kvalitních, neexplicitních výsledků pro dotazy, které obsahují jména lidí, kde je vyšší riziko objevení se explicitního falešného obsahu.

Podle společnosti tyto aktualizace již snížily vystavení explicitního obsahu o více než 70 %. Cílem je zviditelnit obsah, který uživatele vzdělává o deepfakes, spíše než samotné deepfakes. Google také sníží úroveň stránek, u kterých společnost obdržela mnoho žádostí o odstranění.

V rámci těchto vylepšení Google také rozšiřuje svou kontextovou funkci "O tomto obrázku" do nástrojů Circle to Search a Google Lens. Uživatelé nyní mohou snadno přistupovat k informacím o původu obrázků pomocí těchto nástrojů.

Pokud například obdržíte zprávu s podezřelým obrázkem, můžete jej zakroužkovat na svém zařízení Android a otevřít kartu "O tomto obrázku" ve Vyhledávání Google, která poskytne informace o původu fotografie. Stejnou funkci nabízí i Google Lens, kde stačí pořídit snímek obrazovky nebo stáhnout obrázek a otevřít jej v aplikaci Google s následným kliknutím na ikonu Lens. Tato funkce je dostupná jak pro uživatele iOS, tak Android

Zdroje: 

Diskuse ke článku Google vytáhl do války proti deepfake. Připravil další vylepšení vyhledávání

Pátek, 2 Srpen 2024 - 08:08 | miro | našťastie existujú ai iné vyhľadávače, ako lživý...

Zobrazit diskusi