CDR.cz - Vybráno z IT

Deepfake podvody s Elonem Muskem míří na YouTube Live

Zdroj: Shuttestock

Nedávný incident, kdy živé vysílání na YouTube využilo deepfake technologie k šíření podvodu s kryptoměnami, ukazuje na rostoucí problém této nové formy digitálního podvodu. V tomto konkrétním případě bylo využito deepfake video s Elonem Muskem, které běželo na platformě po dobu pěti hodin, a nalákalo diváky na falešnou webovou stránku, kde měli vložit své kryptoměny s příslibem dvojnásobné návratnosti.

Video, které se tvářilo jako živý přenos z akce Tesly, obsahovalo hlas Elona Muska generovaný umělou inteligencí, který divákům nařizoval, aby navštívili určitou webovou stránku a uložili své bitcoiny, Ethereum nebo Dogecoin. Slíbený výnos byl dvojnásobek vložené částky, což je typický rys podvodů tohoto druhu. Stream byl velmi populární, v jednu chvíli jej sledovalo více než 30 000 diváků. Je však možné, že část tohoto čísla byla uměle navýšena pomocí botů.

Účet, který vysílání provozoval, měl ověřovací odznak, což naznačuje, že mohlo dojít k hacknutí legitimního účtu. Po nahlášení incidentu redakcí Engadget bylo video i kanál odstraněny. Google, majitel YouTube, potvrdil, že na problému pracují a budou informovat o dalších krocích.

Tento typ podvodů není ojedinělý. Podobné případy byly zaznamenány i v minulosti. Například začátkem června Cointelegraph informoval o 35 účtech vydávajících se za SpaceX, které během startu hvězdné lodi šířily obdobné podvody. V dubnu zase Mashable informoval o pokusech využít zatmění k šíření těchto podvodů. Reddit je dalším místem, kde se objevují zprávy o falešných živých přenosech s Elonem Muskem.

Zdroj: Shutterstock

Širší problém kryptoměnových podvodů

Kryptoměnové podvody zaměřené na stoupence celebrit na sociálních sítích nejsou novinkou. Známé osobnosti, jako například 50 Cent, byly rovněž cílem hackerů, kteří jejich účty použili k provedení tzv. pump-and-dump schémat. Tento druh podvodu spočívá v umělém navyšování ceny kryptoměny pomocí falešných zpráv, aby podvodníci následně prodali své podíly za vyšší cenu.

Deepfake technologie představuje novou výzvu v oblasti kybernetické bezpečnosti. Podvody, které využívají tuto technologii, jsou stále sofistikovanější a obtížněji odhalitelné. Je důležité, aby platformy jako YouTube zůstávaly bdělé a rychle reagovaly na podezřelou aktivitu, aby chránily své uživatele před finančními ztrátami.

Diskuse ke článku Deepfake podvody s Elonem Muskem míří na YouTube Live

Úterý, 25 Červen 2024 - 11:56 | madPav3L | Na to fake vysílání jsem narazil, protože zrovna...

Zobrazit diskusi