CDR.cz - Vybráno z IT

GoogleFaces: Objevte s námi skryté obličeje naší planety z vesmíru

googleFace0
Co dostanete, když spojíte algoritmus na rozpoznávání obličejů a mapy celé naší planety? Odpověď zní GoogleFaces.

Program GoogleFaces vyhledává samostatně pomocí Google Maps a algoritmu pro rozpoznání obličejů takové geografické struktury, které se podobají lidským tvářím. Je to takový nezávislý vyhledávací agent vznášející se nad světem s cílem zachytit všechny obličeje, které jsou ukryty v přírodě na zemském povrchu.

Onformative persons

Projekt GoogleFaces byl vytvořen studiem Onformative z Berlína, které se specializuje na generativní konstrukční řešení zahrnující různé typy obsahu a témat. Jeho členy jsou pouze dvě osoby, Julia Laub a Cedric Kiefer. GoogleFaces je v podstatě studie pareidolie, což je psychologický jev, při němž lidé přetváří neurčité podněty na smysluplné obrazy za pomocí své fantazie. Mezi typický příklad patří rozeznání zvířat či tváří v neurčitých tvarech mraků. Náš mozek je již od začátku naprogramován tak, aby dokázal vnímat obličeje, takže není žádným překvapením, že je vyhledává také ve shlucích neživých předmětů.

google face detected
googleFace1googleFace2

Komunikace mezi softwarem a prohlížečem se spuštěnými mapami probíhá přes ofxBerkelium (openFrameworks verze Berkelium). Tato knihovna nabízí možnost zachytit snímky v rámci samostatné aplikace a komunikovat přes Javascript. Pro rozpoznání obličejů tým použil ofxFaceTracker od Jasona Saragiha a samotné vykreslování zajišťuje webový prohlížeč Chromium. Agent prochází jeden satelitní snímek za druhým, aby získal dostatek dat pro svůj algoritmus k detekování obličejů. Podle odpovídající iterace se sekvenčně postupně prochází zeměpisná šířka a délka naší planety. Jakmile program obepluje celý svět, přepne se na další úroveň přiblížení a začne znovu. Výsledky jsou poměrně překvapivé. Některé struktury vypadají hodně důvěryhodně, zatímco jiné se obličeji člověka příliš nepodobají.

Google Timelapse

Pokud by vás naopak zajímalo, jak se svět změnil za posledních 20 let, doporučuji aplikaci Google Timelapse. Najdete v ní satelitní snímky celé planety od roku 1984 až po současnost. Podívejte se například, jak se staví umělé pobřeží v Dubaji, jak se kácí deštné pralesy nebo jak se změnilo vaše rodné město v České republice.

google timelapse columbia
google timelapse dubai
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GoogleFaces: Objevte s námi skryté obličeje naší planety z vesmíru

Žádné komentáře.