CDR.cz - Vybráno z IT

Gooseberry jako nová alternativa k Raspberry Pi

Gooseberry Android board corner
Pokud stále stojíte ve fiktivní frontě čekajících na malinu, možná vás zaujme nové ovoce, které se aktuálně objevuje na pultech zahraničních obchodů. Je to angrešt postavený na Androidu, ale přináší kompatibilitu i ze strany Ubuntu, jak dokládá video níže.

Gooseberry je novým přírůstkem do aktuálně populární skupiny mini tenkých počítačových desek. Je osazen ARM Allwinner A10 procesorem (Cortex-A8), Mali 400MHz grafikou, 512 MB RAM a 4 GB prostoru pro uživatelská data. Nechybí zde ani WiFi 802.11b/g/n, slot pro microSD karty, mini HDMI a mini USB port, stejně jako konektor pro sluchátka.

Gooseberry Android board

Zařízení je dodáváno s Google Android 2.3 (předinstalovaný), ale v nabídce je i řada dalších operačních systémů včetně Android 4.0, Ubuntu, nebo Puppy Linux. Stejně jako Raspberry Pi je dodáváno bez ochranného obalu/pouzdra – opět jde o obnaženou desku. Výkonem má ale podstatně blíže k jinému modelu těchto kapesních počítačů – konkrétně spíše k MK802.

Gooseberry Android board bottom

Omezené množství Gooseberry by se již tento týden mělo objevit na zahraničním trhu, a to za cenu £40 nebo 63 USD. Cena je tedy s ohledem na Raspberry Pi poněkud vyšší (tuším, že skoro dvojnásobná). Musíme si však uvědomit, že je to převážně z důvodu použití výkonnějšího procesoru založeného na novější architektuře (Allwinner A10 by měl nabídnout takt až 1,5 GHz). Taky implementovaná WiFi určitě stojí za znovu vyzdvižení. A na rozdíl od MK802 bude k dispozici i fyzický vypínač pro vypnutí zařízení bez nutnosti odpojení od napájení. Avšak kabeláž, která byla u MK802 součástí balení, u Gooseberry budeme hledat marně. Součástí balení bude pouze napájecí kabel.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gooseberry jako nová alternativa k Raspberry Pi

Pátek, 22 Červen 2012 - 07:35 | danieel | Neni to jen dojem, opravdu se jedna o tablet....
Čtvrtek, 21 Červen 2012 - 13:23 | Laco Nagy | suhlas, biely konektort na display+touch, na...
Středa, 20 Červen 2012 - 17:26 | George eLzyx | jak tan na to koukám, nemůžu se zbavit dojmu, že...

Zobrazit diskusi