CDR.cz - Vybráno z IT

Harvard s Googlem vytvářejí systém AI pro přesnou lokalizaci zemětřesení

Vědci ze společnosti Google se spojili s vědci z Harvardské univerzity a společnými silami vytvářejí umělou inteligenci, která dokáže s přesností téměř 85 % určit místo následných otřesů při zemětřesení.

Zemětřesení představují obrovský problém, který stojí každoročně mnoho lidí jejich vlastní životy, a to i v dnešní době plné vyspělých technologií. Současná věda dokáže odhalit a predikovat s určitou pravděpodobností epicentrum a také předpokládanou sílu zemětřesení. Nedokáže však s uspokojivou jistotou odhadnout následné otřesy. U nich je možné zjistit pouze některé fyzikální veličiny, včetně lokalizace.

Tyto otřesy sice nebývají tak intenzivní jako samotné zemětřesení, ale mnohdy napáchají více škod. Tohoto problému se ujal tým odborníků z Googlu a Harvardské univerzity, kteří vyvíjí umělou inteligenci zaměřenou na predikování lokace, v které by mělo dojít k následným otřesům.

Profesor Brendan Meade z Harvardu prohlásil pro sciencedaily.com: „O zemětřesení je nutné vědět tři základní údaje: kdy se objeví, kde se objeví a jaký bude rozsah. V současné době jsou pro nás zásadní údaje o velikosti a časovém rozsahu jednotlivých zemětřesení. Naším úkolem tedy bylo získat více informací o třetí neznámé veličině – lokalitě.“

Metoda rozpoznávání lokace následných otřesů byla poprvé uveřejněna v magazínu Nature. Zde je také uvedeno, že se jedná v podstatě o strojové učení, které je daleko účinnější než všechny dosavadní postupy.

Vědci provedli i testování více jak 131 000 událostí s následnými otřesy pomocí dosavadního Coulombova modelu a nové metody strojového učení. Při srovnání výsledku ve škále od 0 do 1, kde jednička představuje bezchybný odhad, dosáhnul Coulombův model hodnoty 0,583 a umělá inteligence získala 0,849. Z toho vyplývá, že tato nová metoda je o mnoho úspěšnější než dosavadní.

Diskuse ke článku Harvard s Googlem vytvářejí systém AI pro přesnou lokalizaci zemětřesení

Žádné komentáře.