CDR.cz - Vybráno z IT

Huawei Mate S - novinka vyzývá iPhone, její displej reaguje na tlak [IFA 2015]

nepřehlédněte
Mate S
Reagovat na tlak neumí jen zařízení Apple. Prvním, kdo jej letos světu představil, byl totiž čínský Huawei se svou chystanou vlajkovou lodí Mate S. Je libo displej, který umí zvážit jablko, nebo třeba nadupané osmijádro s 3 GB RAM a skvělým fotoaparátem?

Čínský výrobce Huawei již dávno neplatí za levnou náhražku dražší konkurence. Díky agresivnímu marketingu a neméně agresivní cenové politice se prodeje daří a místo na trhu má současná trojka jisté.

Huawei Mate S 1

Na veletrhu IFA došlo k představení nové vlajkové lodi Mate S, která míří mezi absolutní špičku a dorazí na trh v listopadu. 5,5" Full HD displej, výkonný osmijádrový procesor, 3-4 GB RAM a Android 5.1 vypadají v kvalitně zpracovaném hliníkovém těle skvěle. Obstojí novinka v očekávání, kterou přinesl jeho předchůdce v podobě 6" Ascend Mate 7 se skvělou výbavou a nadstandardní 4 100 mAh baterií?

Jaké jsou naše první dojmy a co zajímavého přináší?

Force Touch - Senzor tlaku pod displejem

Přestože Apple nové iPhony s tzv. 3D Touch představil před několika dny, stihl ho již předstihnout čínský Huawei na veletrhu IFA se svým Force Touch. Zajímavé je, že stejný název se původně připisoval technologii Applu. Zda kvůli shodě jmen došlo na poslední chvíli ke změně ale nevíme.

Huawei pomocí piezoelektrické vrstvy pod dotykovým sklem displeje měří tlak, který je na něj vyvinut prstem, nebo jiným objektem. Jedním z využití tak může být třeba náhrada za kapesní váhu, což výrobce sám demonstroval zvážením pomeranče. Jak moc přesné toto řešení bude je otázkou, ale minimálně pro odhad to prý problém není. Huawei sám nyní nabádá veřejnost, aby zaslala návrhy možnost využití této funkce.

V tuto chvíli je v systému tlakový senzor využíván např. ve fotogalerii, kde zatlačením na displej vyjede lupa, která v okénku přibližuje dle intenzity tlaku na displej. Stejně tak lze tlakem v rozích krycího skla displeje vyvolávat volitelné funkce a aplikace. Pod displejem to mohou být třeba systémová tlačítka.

Knuckle 2.0 - prsty jsou out, teď frčí klouby

Další z použitých technologií je tzv. Knuckle. jedná se o funkci umožňující kloubem prstu nakreslit určité písmeno, které následně vyvolá přednastavenou akci. Nakreslení tvaru "C" na displej vyvolá kameru, "W" prohlížeč apod. Jedná se o poměrně zajímavou možnost, jak obohatit běžná gesta a přidat další inovaci do způsobu ovládání.

Huawei Knuckle

Trojice mikrofonů a Fingerprint 2.0

Huawei Mate S potěší trojicí integrovaných mikrofonů. Lépe si tak poradí s filtrací okolního ruchu a díky vylepšené aplikaci diktafonu poslouží jako perfektní nástroj pro nahrávání rozhovorů a poznámek. Snadno si na displeji zvolíte, kde sedí mluvící aktéři a zbytek směrů již bude software aplikace filtrovat pryč jakožto ruch.

Huawei Mate S 2

Důležité aktualizace se dočkal také snímač otisků prstů, který je nyní nazván Fingerprint 2.0. Oproti minulé generaci přidává funkci gest přímo skrze snímač. Stačí tak přejet prstem po čtečce otisků prstů v různých osách, čímž lze procházet galerii, zobrazit notifikace apod. 

 Huawei Mate SHuawei Ascend Mate 7
rozměry149,8 × 75,3 × 7,2 mm157 × 81 × 7,9 mm
hmotnost156 gramů185 gramů
displej5,5 palců, 1 920 × 1 080 px6,0 palců, 1 920 × 1 080 px
procesorHuawei Kirin 935 4×2,2 GHz + 4×1,5 GHz, 28 nmHuawei Kirin 925 4×1,8 GHz + 4×1,3 GHz, 28 nm
operační paměť3 GB / 4 GB (u kapacit 64 GB a 128 GB)2 GB / 3 GB (u kapacity 32 GB Golden)
interní paměť32 GB / 64 GB / 128 GB s Force Touch16 GB / 32 GB
baterieLi-Ion 2 700 mAhLi-Ion 4 100 mAh
čtečka otisků prstůano - Fingerprint 2.0ano
Force Touchano (u 128 GB)ne
zadní fotoaparát13 Mpx, f/2, autofokus, LED13 Mpx, f/2, autofokus, LED
čelní fotoaparát8 Mpx5 Mpx

Pochválit u novinky musíme vedle funkce Force Touch hlavně inovativní použití čtečky otisků prstů k dalším účelům, perfektní fotoaparát a hardwarovou výbavu nejvyšší třídy. Škoda jen, že senzor snímající tlak na displej nemají všechny verze telefonu, ale jen ta nejdražší se 128GB úložištěm. Zde budou mít nové iPhony výhodu, stejně jako v dřívější době uvedení na trh.

Mate S 2

Benchmarky a měření výkonu

Mate S dorazí na trh s osmijádrovým čipem Huawei Kirin 935. Ve výkonových testech si čip nevede vůbec špatně a v testech se jeho výkon pohybuje lehce pod hodnotami Samsung Galaxy Note 4, přičemž v benchmarku Antutu poráží i Samsung Galaxy S5. Na absolutní špičku to sice nestačí, ale při náročnějším užívání problémy s výkonem neočekávejte, stejně jako při hraní her, kde poslouží grafické jádro Mali-T628 MP4.

Screenshot 2015 09 14 11 10 42Screenshot 2015 09 14 11 06 47Screenshot 2015 09 14 11 05 23

Baterie kapacitou neurazí, ale mnozí se těšili na podobnou velikost, jako měl Mate 7 s 4 100 mAh. 2 700 mAh u Mate S tak rozhodně není nic špatného a odpovídá to hodnotám, kterou mají dnešní chytré telefony běžně, ale dalo by se říct, že velká baterie byla pro úspěšný mate 7 velkým tahákem.

Skvělý fotoaparát neurazí ani profesionála

13 Mpx fotoaparát na zadní straně je skvělý nejen pro běžné focení, ale stejně jako model P8 zvládá funkci malování světlem. Možnost nastavení dlouhé závěrky zdaleka není běžná a stejně tak funkce plného manuálu, kdy veškeré detaily jako rychlost závěrky, ISO, clonu apod. nastavuje sám uživatel. Fotografie z Mate S jsou tak nadprůměrné i za špatných světelných podmínek.

Huawei Mate 2Huawei Mate 1

Huawei Ascend Mate S dorazí na český trh v listopadu 2015 za cenu startující na 17 500 Kč za 32GB variantu. Dostupná má být postupně čtveřice barev, pro náš trh jsou však potvrzeny pouze první dvě (šedá, zlato stříbrná, černá a nově potvrzena byla také růžově zlatá).

Rosegold Huawei

Růžově zlatá je zřejmá odpověď na "rosegold" od Apple. Na rozdíl od iPhonu bude však Mate S růžový i z přední strany. Vzhledem k úspěchu této varianty u nových iPhonů se dá očekávat podobný zájem i zde. Uvidíme, zda novinky Huawei zaujmou i přes vyšší cenu, která není o moc příznivější, než u zařízení s iOS.

Zpravodajství z IFA 2015 vám přinášíme ve spolupráci se společnostmi Coolhousing a Intel

coolhousing_logo_new-01

Zdroje: 

Vlastní, IFA

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Huawei Mate S - novinka vyzývá iPhone, její displej reaguje na tlak [IFA 2015]

Středa, 16 Září 2015 - 08:54 | ica sk | myslím si, že Huawei si vyberá cestu do pekla....
Pondělí, 14 Září 2015 - 23:17 | Klop Klop | iphone alebo huawei, to bude rychle rozhodnutie...
Pondělí, 14 Září 2015 - 19:01 | Kaa | Je vazne uzasny, ze predstavi novou funkci tak,...

Zobrazit diskusi