CDR.cz - Vybráno z IT

Hubbleův vesmírný dalekohled ztratil většinu svých gyroskopů

Zdroj: Shuttestock

Hubbleův vesmírný dalekohled, sloužící vědeckým účelům téměř 35 let, čelí významnému úbytku funkčních gyroskopů, klíčových pro jeho orientaci a zaměřování. NASA proto oznámila, že dalekohled bude provozován pouze s jedním gyroskopem, což omezí jeho efektivitu a sníží pozorovací čas.

V rámci konferenčního hovoru zdůraznili zástupci Hubbleova týmu, že dalekohled i přes tato omezení bude nadále přispívat k vědeckému výzkumu. Mark Clampin, ředitel divize astrofyziky v NASA, uvedl, že nevnímá tuto změnu jako zásadní omezení pro vědecké využití Hubbleova teleskopu.

Hubbleův dalekohled byl vypuštěn v roce 1990 a od té doby prošel pěti servisními misemi, které jej modernizovaly a opravily. Poslední servisní mise v roce 2009 nahradila všechny gyroskopy, které jsou klíčové pro orientaci a zaměření dalekohledu. Během posledních 15 let však tři ze šesti gyroskopů selhaly a další, označený jako „gyro 3“, vykazuje časté chyby, což vedlo k několikerým přerušením vědeckých operací.

Zdroj: Shutterstock

Aktuálně jsou funkční pouze dva gyroskopy, z nichž jeden pracoval již 142 000 hodin a druhý 90 000 hodin. NASA plánuje využívat pouze jeden gyroskop a druhý držet jako zálohu. Provoz na jednom gyroskopu sníží efektivitu dalekohledu a způsobí ztrátu asi 12 % pozorovacího času. Navíc nebude možné pozorovat objekty blíže než Mars.

I přes tato omezení NASA věří, že tímto opatřením prodlouží životnost dalekohledu až do roku 2035. Patrick Crouse, projektový manažer Hubbleova teleskopu, odhaduje, že existuje 70% šance na udržení vědeckých operací do tohoto roku.

Je důležité, aby Hubbleův dalekohled pokračoval v provozu, zejména nyní, kdy je k dispozici i vesmírný dalekohled Jamese Webba. Kombinace Hubbleova pozorování ve viditelném spektru a Webbova infračerveného pozorování poskytuje astronomům cenné nové poznatky o vesmíru.

Další servisní mise na Hubbleův teleskop není v plánu. Jared Isaacman, miliardář, který financoval první plně komerční lidskou misi na oběžnou dráhu, navrhl v roce 2022, že by financoval servisní misi na Hubbleův dalekohled. Po studii proveditelnosti NASA a SpaceX doporučily další zkoumání možnosti komerční mise, ale NASA se rozhodla tuto možnost nevyužít. NASA se rozhodla nechat Hubbleův dalekohled postupně zestárnout, než riskovat jeho poškození

Diskuse ke článku Hubbleův vesmírný dalekohled ztratil většinu svých gyroskopů

Žádné komentáře.