CDR.cz - Vybráno z IT

Instagram zavádí povinné rodičovské účty pro teenagery pod 16 let

Zdroj: Shuttestock

Meta, mateřská společnost Instagramu, přichází s významnými změnami zaměřenými na zajištění větší bezpečnosti dětí na sociálních sítích. Nový typ účtu, určený výhradně pro dospívající mladší 16 let, bude vyžadovat přísnější nastavení soukromí a dodatečné nástroje rodičovského dohledu. Tyto změny mají být podle společnosti klíčovým krokem k tomu, aby se zlepšila kontrola nad tím, jak děti tuto populární platformu používají.

Striktní nastavení ochrany soukromí a rodičovský dohled

Jedním z nejzásadnějších opatření je zavedení povinných „účtů pro mladistvé“. Tyto účty budou automaticky nastaveny na nejpřísnější ochranu soukromí. To znamená, že dospívající uživatelé nebudou moci například posílat zprávy neznámým lidem nebo vidět obsah označený jako citlivý. Důležitým aspektem je, že jakákoli změna tohoto nastavení bude možná jen s výslovným souhlasem rodičů.

Kromě toho bude Instagram poskytovat rodičům možnost sledovat aktivity svých dětí na platformě, aniž by narušoval jejich soukromí. Rodiče sice neuvidí obsah přímých zpráv, ale budou moci monitorovat, s kým si jejich děti píší. Tento systém má zajistit, že rodiče budou mít lepší přehled o tom, jaké kontakty a témata jejich děti na Instagramu zkoumají.

Další funkcí, kterou Meta zavádí, je „režim spánku“. Tento režim umožní rodičům kontrolovat, jak dlouho jejich děti tráví čas na Instagramu, a dokonce nastavit časová okna, kdy bude aplikace zcela znepřístupněna. Notifikace budou během této doby ztlumené, což by mělo motivovat teenagery k tomu, aby si oddechli od online světa a věnovali se jiným činnostem.

Zdroj: Shutterstock

Reakce na kritiku a zajištění bezpečnosti

Změny přicházejí v reakci na dlouholetou kritiku společnosti Meta, která čelila výtkám za to, že nechrání dostatečně mladší uživatele svých platforem. I když někteří odborníci tvrdí, že tyto nové opatření nepůjdou dostatečně daleko, jsou určitě krokem správným směrem. Meta se zavázala, že bude nejen zpřísňovat bezpečnostní pravidla, ale i vyhledávat účty, které se pokoušejí tato pravidla obcházet.

Umělá inteligence v boji proti podvodnému věku

Meta také plánuje využít umělou inteligenci k odhalování dětí, které při zakládání účtu na Instagramu uvedly nepravdivé informace o svém věku. Díky sledování věku propojených účtů a účtů, s nimiž uživatelé komunikují, bude systém schopen identifikovat teenagery, kteří se pokoušejí obcházet nové bezpečnostní omezení. Jakmile bude tento pokus oklamat systém zjištěn, Instagram uživatele vyzve k ověření věku.

Změny začnou platit postupně. V prvních krocích bude Meta tyto účty označovat u nových uživatelů ve věku 13 až 15 let. Tento proces již probíhá v USA, Kanadě, Velké Británii a Austrálii, přičemž širší implementace v Evropské unii je plánována na konec roku. Globální rozšíření by mělo proběhnout v roce 2025.

Závěr

Zavedení povinných účtů pro mladistvé na Instagramu představuje zásadní krok k tomu, jak zajistit bezpečnost mladších uživatelů v online světě. Striktní nastavení ochrany soukromí a rodičovský dohled, které jsou nyní povinné, by měly snížit riziko nežádoucího obsahu a umožnit rodičům větší kontrolu nad tím, jak jejich děti tuto platformu používají. Na druhou stranu je jasné, že výzvy v oblasti online bezpečnosti budou i nadále aktuální, a bude zajímavé sledovat, jak budou další platformy reagovat na podobná opatření v budoucnu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Instagram zavádí povinné rodičovské účty pro teenagery pod 16 let

Žádné komentáře.